DOBRO JE ZNATI

Tekuću traku nije pokrenuo Ford, nego Oldsmobile, 1901.!

Prvi automobil koji se proizvodio serijski nije bio Ford Model T , kako misli većina ‘stručnjaka’, nego Oldsmobile Curved Dash iz 1901.

Premda se Henry Ford proslavio po pokretnoj traci za legendarni Ford Model T, uvedenoj u ožujku 1913., koju je bitno unaprijedio i pokrenuo revoluciju u serijskoj proizvodnji automobila,  prvi masovno proizvođeni automobil bio je Oldsmobile Curved Dash iz 1901.

Za taj je model Oldsmobile pokrenuo prvu pokretnu traku za montažu automobila pokrenuo  1911. godine. Oldsmobile Curved Dash se pokretao horizontalno postavljenim jednocilindarskim motorom obujma 1560 ccm i snage 5 KS.

Snaga se na stražnje vratilo koje je povezivalo oba kotača bez diferencijala) prenosilo planetarnim prijenosnikom, koji je osiguravao dva stupnja naprijed i jedan natrag, i lančanim mehanizmom. Oldsmobile Curved Dash je postizao 32 km/h.

‘In My Merry Oldsmobile’, popularna pjesma iz 1905., za koju je glazbu komponirao Gus Edwards, a tekst napisao Vincent P. Bryan, Jedna je od najtrajnijih automobilski orijentiranih pjesama. Stihovi, pomalo sugestivni prema standardima iz 1905., govore o paru koji se udvara i zaljubljuje tijekom putovanja novim Oldsmobileom

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo