70. OBLJETNICA

Tempomat je 22. kolovoza 1950. patentirao slijepi američki inovator Ralph R. Teetor

-

Ralph R. Teetor (1890. – 1982.) genijalni slijepac iz Hagerstowna (Indiana), iznerviran odvjetnikovom vožnjom, prije 70 godina patentirao je tempomat, uređaj za podešavanje putne brzine automobila, kojeg je 1958. počeo ugrađivati Chrysler

Od samih početaka razvoja tehnologije motornih vozila jedna od glavnih zadaća pred kojima su se našli konstruktori vezana je na održavanje konstantne brzine rada.

Zapravo je još James Watt razvio centrifugalni regulator za parni stroj (pogrešno ga se smatra ocem parnog stroja premda ga je zapravo samo usavršio i time osposobio za mnoštvo praktičnih primjena), a neki su rani automobili poput američkih Peerlessa na bazi toga pokušavali osigurati i pomoć vozačima benzinskih automobila.

No pravi je poticaj došao tek sredinom 20. stoljeća, na dosta neobičan način, za koji je zaslužan Ralph R. Teetor, rođen 17. kolovoza 1890. Bio je slijep od vrlo rane dobi, no to ga nije spriječilo da usavrši izniman mehanički talent, završi studij, postane značajan mehanički inovator i vodi uglednu tvrtku Perfect Circle Corporation, značajnog dobavljača dijelova za američku automobilsku i vojnu industriju.

Neke stvari ipak nije mogao sam, a jedna od njih je vožnja automobila. Često ga je vozio odvjetnik, što ga je iznimno živciralo – čovjek je, naime, imao tendenciju nesvjesno usporiti dok bi govorio, a ubrzati dok bi slušao sugovornika.

Naravno, ljudi normalnog vida lakše se podsvjesno pripremaju na takve promjene, dok Teetor nije imao vanjske podražaje koji bi ga pripremili na promjene brzine. Stoga se zarekao da će napraviti uređaj koji će pomoći vozaču u održavanju konstantne brzine.

Na tom je projektu radio desetak godina i prva uspješna testiranja izveo oko 1945. Nakon toga uslijedilo je usavršavanje, komercijalizacija. Konačno, 22. kolovoza 1950. patentirao je tempomat. Od podosta ponuđenih ideja odabrano je ime Cruise Control, koje se i danas koristi.

Veliki trenutak proboja uslijedio je 1958., kad je tempomat ponuđen kao opcija na modelima marke Chrysler – Imperial, New Yorker i Windsor. Njegov se patent proširio mahom samo u Americi, i to uglavnom u višoj, luksuznijoj klasi automobila.

No kad je 1970-ih postupno počela njegova zamjena elektroničkim sustavima, tempomat se počeo širiti i prema nižim klasama, kao i na druge kontinente. Sve to zahvaljujući jednom slijepom genijalcu i njegovom inaćenju.

Ralph Teetor je umro 15. veljače 1982.

Autor