NA DANAŠNJI DAN

The Love Bug, kultni film o najpoznatijoj Bubi na svijetu, Herbie, prezentiran 13. ožujka 1969.

Vjerojatno u svakoj zemlji postoji barem po nekoliko Volkswagen Buba. I vjerojatno je barem neka od njih bijele boje s trkaćim brojem 53 te plavim i crvenim crtama…

Jedna od najprepoznatljivijih livreja u povijesti automobila proširila se i na nove generacije, pa smo vidjeli drugu i treću generaciju o njoj. Sve je počelo 13. ožujka 1969., kad je održana premijera filma izvorno nazvanog The Love Bug, koji će postati treći najuspješniji film te godine, dobiti nekoliko nastavaka, stvoriti legendu koja ne blijedi i u većem dijelu svijeta postati poznat kao Herbie, po imenu glavnog junaka.

A glavni junak je antropomorfna Volkswagen Buba, koja misli i osjeća. Ponaša se kao neka kombinacija malog djeteta i kućnog ljubimca, spaja ljubavne parove, naganja negativce, kada je mažena, pažena i tetošena pomaže vlasniku da osvaja utrke…

Ukratko, neizmjerno simpatičan i dobroćudan lik, kakvih je bilo i prije i poslije na filmu, ali ne baš u obliku automobila. Ne računamo li Šlepa, naravno. Film je režirao Robert Stevenson, a glavne ljudske uloge igraju Dean Jones i Michele Lee, no ta vam imena vjerojatno ne znače mnogo. Značajnije je spomenuti kako je to bio zadnji film na kojem je, iako samo u vrlo ranoj fazi pripreme, prije smrti 1966., surađivao Walt Disney.

Birali su između 12 različitih automobila, a Volkswagen Buba je bila jedina koja je odmah u ljudima budila antropomorfne asocijacije. No sam Volkswagen nije želio imati ništa s filmom, pa se skoro nigdje u njemu ne vidi znak te tvrtke. Očekivano, nakon uspjeha filma promijenili su mišljenje, pa se u kasnijim nastavcima znak i ime tvrtke vrlo prominentno spominju.

No univerzalnost i ljepota jednostavne priče o dobrom vozaču utrka u nevolji, kojem Herbie pomogne da pobijedi, osvoji curu i izvuče se iz problema, pravi su razlog uspjeha ovog prekrasnog i zabavnog filma, uz neodoljiv šarm glavnog junaka. Herbie, dakako.

Autor