IN MEMORIAM

Théodore Pilette, belgijski vozač, jedan je od pionira autoutrka, poginuo 3. svibnja 1921.

Foto: Agence de presse Meurisse

Théodore Pilette, rođen 8. rujna 1883. u belgijskom St. Gillesu, počeo se natjecati 1903., a 1913. postaje prvi belgijski sudionik utrke Indy 500, vozeći tvornički Mercedes

Odabir marke ne čudi, jer je Etablissents Pilette iz Bruxellesa bio belgijski uvoznik za Mercedes i Bugatti. Théodore Pilette je poginuo u prometnoj nesreći kod Capellena u Luksemburgu 1921., vraćajući se iz Njemačke, gdje je bio u posjeti tvornici Mercedes, a poginuo je i njegov mehaničar Bruyere. Njegov sin André Pilette tada je imao samo tri godine.

André Pilette je odrastao sa željom kretanja očevim stopama i uistinu je postao vrlo dobar vozač, koji je 1950-ih i 1960-ih sporadično nastupao u Formuli 1, jednom osvojivši i bodove. To pak neće poći za rukom njegovom sinu Teddyju, dvostrukom osvajaču prestižnog britanskog F5000 prvenstva, u njegova četiri nastupa u Formuli 1 1970-ih.

A i danas John i Alexandre Pilette pronose tradiciju najdugovječnije europske trkaće dinastije, iako bez šanse za dolazak u najviše kategorije.

Autor

Preporučeni sadržaj