IN MEMORIAM

Thomas Edison, veliki izumitelj, prijatelj Henry Forda, umro 18. listopada 1931.

Foto: Louis Bachrach, Bachrach Studios, restored by Michel Vuijlsteke

Thomas Alva Edison, rođen 11. veljače 1847. u mjestu Milan (Ohio), izumitelj phonographa (prve verzije gramofona), električne žarulje i filmske kamere, utemeljitelj prvog istraživačkog laboratorija, ostavio je dubok trag i u autoindustriji…

Foto: Louis Bachrach, Bachrach Studios, restored by Michel Vuijlsteke

Thomas Edison, veliki izumitelj, prijatelj Henry Forda, uložio je mnogo napora u poboljšanje električnog automobila, ali u krivo veijeme pa je i uspjeh bio ograničen. Tijekom svog izvanrednog života razvio je mnoge uređaje koji su uvelike utjecali na život diljem svijeta, uključujući fonograf, kameru za snimanje filmova i dugotrajnu, praktičnu električnu žarulju.

To je uključivalo prvi električni uređaj za trgovanje dionicama, mehanički snimač glasova, bateriju za električni automobil, električnu energiju, snimljenu glazbu i filmove. Njegov napredni rad na tim poljima bio je izdanak njegove rane karijere telegrafista.

Edison je razvio sustav proizvodnje i distribucije električne energije u domovima, poduzećima i tvornicama-ključni razvoj u suvremenom industrijaliziranom svijetu. Njegova prva elektrana bila je u ulici Pearl Street na Manhattanu u New Yorku.

Nazvan “Čarobnjak iz Menlo Parka”, bio je jedan od prvih izumitelja koji je primijenio načela masovne proizvodnje i velikog timskog rada u procesu izuma, pa mu se zbog toga često pripisuje stvaranje prve industrijske istraživački laboratorij.

Thomas Alva Edison bio je plodan izumitelj, nositelj 1093 američka patenta te niza u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj i Njemačkoj.

Značajniji od broja Edisonovih patenata bio je rasprostranjeni utjecaj njegovih izuma: električna svjetla i uređaji za napajanje, snimanje zvuka i filmovi, sve su to uspostavljene velike nove industrije diljem svijeta. Edisonovi izumi doprinijeli su masovnoj komunikaciji, a posebno telekomunikacijama.

Thomas Edison, veliki izumitelj, prijatelj Henry Forda, mecena električnih automobila, umro je 18. listopada 1931.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo