Tim Birkin – veliki vozač Bentleya, pobornik kompresora preminuo 22. lipnja 1933.

Tim Birkin (1896. – 1933.), britanski plemić i vozač, koji je 1929. i 1931. trijumfirao na 24 sata Le Mansa, postao je ikona impresivnog bolida ‘Blower Bentley’, kompresorske inačice modela 4.5 Litre…

Britanski plemić Sir Henry Ralph Stanley ‘Tim’ Birkin, rođen 1896., vozio je prve utrke još 1921., no uistinu im se posvetio tek 1927. Postaje dio legendarnih ‘Bentley Boys’, grupe imućnih entuzijasta i vozača utrka koji su proslavili tu marku.

Već 1929. osvaja 24 sata Le Mansa. Iste godine predstavljen je neuspješni, ali impresivni ‘Blower Bentley’, kompresorska inačica modela 4.5 Litre, nastala iz Birkinovog uvjerenja kako će samo s na taj način dobivenom dodatnom snagom model ostati konkurentan na utrkama.

Nakon povlačenja Bentleya s utrka i preuzimanja od strane Rolls-Roycea Birkin nastavlja nastupati s vlastitom momčadi, a kasnije vozi i automobile drugih proizvođača. Vozeći Alfa Romeo 1931. u paru s Earlom Howeom ponovmo osvaja Le Mans. Ovaj veliki britanski vozač umire 22. lipnja 1933., a o uzroku smrti postoje dvije teorije…

Po jednoj je uzrok sepsa, nastala na gadnoj opeklini koju je dobio naslonivši se rukom na vrući ispuh Maseratija tijekom utrke u Tripoliju, a po drugoj ga je, nakon što je oslabio od tog incidenta, zapravo dotukla malarija, od koje je bolovao još od I. svjetskog rata, koju je dobio u Palestini.

Komentari