86. ROĐENDAN

Toyota, glasovita japanska automobilska tvrtka, osnovana 28. kolovoza 1937.  

Premda je prvi model, AA, proizveden godinu dana ranije, tvrtka specijalizirana za proizvodnju automobila Toyota osnovana tek 1937. Osnovao je Kiichiro Toyoda, čiji je otac vodio uspješnu tvornicu za proizvodnju automatskih tkalačkih stanova…

U toj je tvornici napravljen i model AA. Nakon desetak godina uspjeha na polju šivaćih strojeva bilo je vrijeme za nove izazove, a Kiichiro je naslijedio očev interes za mehaniku, ali kanaliziran u drugom smjeru. Ime Toyota odabrano je, po jednoj teoriji, zato što se piše s osam linija, što u Japanu znači sreću…

A po drugoj zato što su naprosto smatrali da bolje zvuči nego Toyoda. Kako bilo da bilo, sreće im nije nedostajalo i Toyota je u trećem tisućljeću postala najveći svjetski proizvođač automobila, a danas je na drugom mjestu.

Dosad je japanska mega-tvrtka proizvela 220 milijuna vozila  Jedna je to od desetak najvećih svjetskih korporacija, koja danas slavi 83. godišnjicu formalnog postojanja. Na našem je tržištu Toyota prisutna od druge polovice 1960-ih, ali nažalost nikada nije stekla ni približan tržišni udio kao drugdje, premda ugled i reputaciju izdržljivih vozila koja se ne kvare imaju i kod nas, baš kao i drugdje u svijetu.

Toyota je trenutačno drugi proizvođač automobila na svijetu, premda se po ukupnom obujmu proizvodnje može smatrati i najveća. Svakako je najuspješnija programom hibridnih automobila.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo