BRITANSKI PONOS

Triumph, slavna automobilska marka 22. siječnja 1936. razdvojena od motociklističke

-

Triumph je danas mnogo poznatiji ljubiteljima motocikala nego automobilskim fanaticima, no ova je marka pisala povijest u obje kategorije, a začetke, poput mnogih imala u svijetu biciklizma…

Nijemac Siegfried Bettmann uvozio je bicikle u Englesku još od 1885., godinu kasnije počeo ih je prodavati pod markom Triumph, a od 1889. sam ih i proizvoditi. S vremenom se Triumph ubacio i na druga tržišta, pa je 1902. počela proizvodnja motocikala, a 1923. i automobila.

Mora se priznati kako su na dva kotača stekli uglednije ime nego na četiri, premda su 30-ih odlučili napustiti tržište masovnih, jeftinijih automobila i posvetiti se isključivo proizvodnji skupljih luksuznih i sportskih modela Triumph.

Tvrtka se našla u teškoj financijskoj situaciji i motociklistički je dio na današnji dan 1936. godina prodan Jacku Sangsteru, vlasniku tvrtke Ariel. On će svojih uloženih 50.000 funti više nego dobro oplemeniti, spasiti proizvodnju motocikala i prodati je korporaciji BSA petnaest godina kasnije za čak dva i pol milijuna funti.

Automobilska tvrtka nije spašena prodajom motociklističkog dijela, stečaj je uslijedio već 1939. Tvornica je uništena u ratu i ostatke s imenom kupuje korporacija Standard. Razlog oživljavanja imena bila je svađa gazde Standarda Sir Johna Blacka s vlasnikom Jaguara Williamom Lyonsom, odnosno Blackova ambicija da stvori ozbiljnog tržišnog konkurenta etabliranom sportskom brendu Jaguar.

Triumph će uistinu procvjetati u narednih 30-ak godina, ne u klasi Jaguar, ali kao svjetski poznati proizvođač sportskih automobila i limuzina sa sportskim srcem. Pogotovo će im slavu donijeti nezaboravna serija otvorenih TR modela, no nakon dolaska pod kapu British Leylanda stvari su krenule nagore.

Stari modeli nisu na vrijeme zamijenjeni novima, i tvrtka Triumph počela je padati u opskurnost, čak je zadnje četiri godine do gašenja proizvodnje 1984. životarila prodajući licenciranu verziju modela Honda Civic.

Današnji je vlasnik imena Triumph BMW, koji, indikativno, nije pristao prodati taj brend kad se rješavao vlasništva nad grupacijom Rover. Prije nekoliko godina šuškalo se o ponovnom pokretanju proizvodnje, no nema nikakve potvrde tih glasina.

Autor