NA DANAŠNJI DAN

DeSoto, svojedobno popularna američka marka, osnovana 4. kolovoza 1928.

DeSoto (1928. – 1961.), pisalo se i De Soto, nekad popularni brend korporacije Chrysler, na početku karijere malo se, po imidžu i cijeni razlikovao od marke Chrysler, a kasnije i Dodge

Kad je tvrtka osnovana, 4. kolovoza 1928., bila je cijenom i prestižem pozicionirana ispod obje marke, ali je sredinom 30-ih zamijenila mjesto na skali s Dodgeom. Tijekom nešto više od tri desetljeća postojanja proizveli su oko dva milijuna automobila, a na vrhuncu uspješnosti bili su 1956., kada je marka bila 11. po prodaji u SAD-u.

Kad je Chrysler predstavio prestižan, futuristički (ali i ultimativno tržišno neuspješan) model Airflow, DeSoto je dobio priliku predstaviti vlastitu inačicu, dok su ‘narodskiji’ Dodge i Plymouth nastavili proizvoditi konvencionalnije automobile.

Tijekom nešto više od tri desetljeća postojanja, proizveli su oko dva milijuna automobila, a na vrhuncu uspješnosti bili su 1956. kada je marka bila jedanaesta po prodaji u SAD-u.  Bili su među najavanturističkijim detroitskim markama tog vremena po hrabrosti u ponudama smjelih kolorističkih kombinacija i dodatnih detalja.

Sportskije nastrojeni modeli, primjerice Adventurer, među najcjenjenijim su američkim oldtimerima 1950-ih, postižući danas na aukcijama cijene i veće od 200.000 dolara. No kriza prodaje 1958. jako je pogodila upravo višu srednju klasu proizvođača, prodaja marke DeSoto pala je za 60 posto, a u naredne dvije godine je nastavila kliziti nadolje.

Možemo to usporediti s katastrofalnom prodajom novopredstavljenog direktnog konkurenta iz game Ford, pod-marke Edsel. Usto, modeli su postali preslabo individualizirani, manji nalik na Dodge, a veći na Chrysler.

Gubitak identiteta rezultirao je gašenjem većeg dijela game, tako da u posljednjoj godini proizvodnje DeSoto neće čak nositi niti individualnu oznaku modela, naprosto je tvrtka puštena da nestane netragom. DeSoto, slavna američka marka, ugašena je 18. studenoga 1960.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo