NA DANAŠNJI DAN

Plymouth, jeftiniji brend koncerna Chrysler, predstavljen 7. lipnja 1928.

Plymouth, ‘low-budget’ brend koncerna Chrysler,  predstavljen je 7. lipnja 1928. u New Yorku, u glasovitoj areni Madison Square Garden

Plymouth je trebao je konkurirati markama Ford i Chevrolet, ali ih je uništilo desetljeće preskupih i neperspektivnih eksperimentiranja s turbovratilnim (mlaznim) motorom. Ugašen je 29. srpnja 2001.

Kad je Walter P. Chrysler osnovao danas svjetski poznatu korporaciju glavna razlika spram koncerna General Motors i Ford bio svjesni nedostatak početnog, jeftinog branda. Područje masovne proizvodnje i niskog cjenovnog ranga ovaj je magnat isprva prepustio Chevroletu i Fordu, no istodobno započeo je razvojni program, koji će 7. lipnja 1928. dovesti do spektakularnog predstavljanja brenda Plymouth.

Više od 30.000 ljudi skupilo se u Chicagu, a za upravljačem prvog Plymoutha bila je Amelia Earhart, slavna avijatičarka, čiji će zrakoplov nestati negdje iznad Tihog oceana 1937. Plymouth ipak nije bio cjenovno na razini konkurenata, sa 670 dolara bio je nešto skuplji, ali je zato već u serijskoj opremi nudio hidraulične kočnice i neke druge beneficije.

No nije bilo sumnje da je ponuda vrlo atraktivna i već u prvoj godini prodano je čak 80.000 Plymoutha, a korporacija Chrysler značajno je uvećala svoju proizvodnju. Uspjeh nakon II. svjetskog rata povećale su narudžbe za policiju (Plymouth je bio poznati patrolni auto)Najbolje godine bile su 1950-e, tržište je ‘gutalo’ jeftine, a funkcionalne modele, koje je skrojio Virgil Exner, u 1957. prodano ih je čak 726.009.

Nažalost, već tada zahuktao se desetljeće dug razvoj turbovratilnih (mlaznim) pogona za automobile, koji je financijski iscrpio tvrtku, pa su štedjeli na kvaliteti, pogotovo antikorozivnoj zaštiti. Na europsko su se tržište probijali monovolumen Voyager, a posebice limuzinski Neon iz 1994. i Stratus iz 1996., odreda modele koji su bolju perspektivu imali kao Chrysleri.

Posljednji model u razvoju bio je futuristički Plymouth Prowler iz 1999.,kad je uprava koncerna DaimlerChrysler odlučila ugasiti Plymouth. Proizvodnja je ugašena 29. srpnja 2001.

Autor

Preporučeni sadržaj