NA DANAŠNJI DAN

Rolls-Royce – 14. kolovoza 1935. proizveden posljednji primjerak u SAD-u

Rolls-Royce je, od 1919. do 1935., pored matične britanske, imao i tvornicu u Springfieldu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts, koja se počela gasiti u jeku Velike depresije…

Teško da postoji automobilska marka koju doživljavamo ‘britanskijom’ od kultne Rolls-Royce, čak i kada se njom upravlja iz srca Bavarske, što je danas slučaj.

No ipak je u jednoj fazi, između dva rata, legendarna britanska, tvrtka koju su utemeljili Charles S. Rolls i Frederick H. Royce (prvi put su se sreli 1914.), pored britanske imala je i tvornicu u mjestu Springfield u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

Taj je grad poznat i u tome što su ondje 1895. braća Duryea komercijalizirala prvi američki automobil. Sve do današnjeg dana to je ostala jedina lokacija izvan Velike Britanije na kojoj su proizvođeni automobili pod značkom Rolls-Royce.

Nakon osnutka 1919. isprva su svi dijelovi dovoženi iz Engleske, no nije dugo trebalo da lokalni američki dobavljači dijelova preuzmu većinu komponenti modela, tako da su se američki i britanski modeli uvelike razlikovali u detaljima. Ukupno je u Springfieldu proizveden 1701 primjerak Silver Ghosta i 1241 Phantom.

Tvornica je zatvorena u jeku Velike depresije 1931., kada je krahiralo tržište luksuznih automobila. S obzirom na tadašnje navike i dugotrajan postupak dotjerivanja gotovih šasija kod karoserista, ne čudi pretjerano da je posljednji primjerak američkog Phantoma isporučen tek četiri godine kasnije, gospođi M.S. Morrow iz Whitestonea u saveznoj državi New York.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin