NA DANAŠNJI DAN

Vanwall, znamenita britanska marka, premijerno nastupila 17. svibnja 1954.

Vanwall je priča o neslomivoj volji koju je britanski proizvođač kugličnih ležajeva Tony Vandervell, entuzijast autoutrka i jedan od pokrovitelja neuspješnog projekta BRM krajem 1940-ih, imao za utrke…

Razočaran nesposobnošću britanskih konstruktora počeo je kupovati gotove Ferrarijeve bolide Ferrari i nastupati u njima. Zeleni Ferrari s natpisom Thin Wall Special bili su vrlo uspješni, no Vandervell je želio domaći bolid.

Shvativši da ga može napraviti jedino sam, osnovao je Vanwall, a njihov prvi bolid, potpuno vlastite konstrukcije, uljučujući i motor, debitirao je u timu Silverstone 1954. Peter Collins je odustao, ali to je bio tek početak velikih stvari.

Bolidi Vanwall bili su sve uspješniji i sve konkurentniji, a u sezonama 1957. i 1958. Stirling Moss i Tony Brooks bili su redovni pobjednici utrka, osvojili su ih ukupno devet.

Kako je upravo 1958. po prvi puta dodijeljen konstruktorski naslov u Formuli 1, Vanwall je zauvijek ostao upamćen kao prva momčad koja ga je osvojila.

Nažalost, tijekom šampionske godina zdravlje Tonyja Vandervella se naglo pogoršalo i momčad se praktički raspala, premda je Brooks još dvaput u sljedeće dvije sezone nastupio na po jednoj utrci, to je zapravo bio kraj za prvu u nizu pobjedničkih britanskih momčadi.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo