Priča o Vanwallu zapravo govori o neslomivoj volji britanskog proizvođača kugličnih ležajeva Tonyja Vandervella, koji je bio veliki entuzijast automobilskih utrka i jedan od pokrovitelja neuspješnog projekta BRM krajem 1940-ih…

Razočaran nesposobnošću britanskih konstruktora počeo je kupovati gotove Ferrarijeve bolide i nastupati u njima. Zeleni Ferrariji s natpisom Thin Wall Special bili su vrlo uspješni, no Vandervell je želio domaći bolid.

Shvativši da ga može napraviti jedino sam, osnovao je Vanwall, a njihov prvi bolid, potpuno vlastite konstrukcije, uljučujući i motor, debitirao je u Silverstoneu 1954. Peter Collins je odustao, ali to je bio tek početak velikih stvari.

Vanwallovi bolidi bili su sve uspješniji i sve konkurentniji, a u sezonama 1957. i 1958. Stirling Moss i Tony Brooks bili su redovni pobjednici utrka, osvojili su ih ukupno devet.

Kako je upravo 1958. po prvi puta dodijeljen konstruktorski naslov u Formuli 1, Vanwall je zauvijek ostao upamćen kao prva momčad koja ga je osvojila.

Nažalost, tijekom šampionske godina zdravlje Tonyja Vandervella se naglo pogoršalo i momčad se praktički raspala, premda je Brooks još dvaput u sljedeće dvije sezone nastupio na po jednoj utrci, to je zapravo bio kraj za prvu u nizu pobjedničkih britanskih momčadi.