IN MEMORIAM

Vic Elford, svestrani britanski vozač utrka, umro 13. ožujka 2022.

Kad se na nekom od internetskih foruma posvećenih povijesti utrka povede rasprava o najsvestranijim vozačima svih vremena, Victor Henry Elford često je u fokusu…

Vic, kako su ga svi zvali, rođen 10. lipnja 1935. u Londonu, bio je izvrstan u gotovo svakom tipu natjecanja u kojem bi se okušao. Najviše ga pamtimo iz razdoblja kad je bio tvornički vozač tima Porsche. Za njih je 1967. osvojio titulu prvaka Europe u reliju, a godinu potom i prestižni reli Monte Carlo te je dobio nadimak “Quick Vic” (Brzi Vic).

Tjedan dana nakon pobjede u Kneževini, Elford je bio dijelom pobjedničke posade bolida Porsche 907 na 24 sata Daytone. Bila i prva, i to odmah trostruka pobjeda tima Porsche na nekoj takvoj utrci. Kasnije iste godine, partner mu je bio Umberto Maglioli, osvojio je i Targa Florio, nadoknadivši 18 minuta zaostatka iz prvog kruga, nakon pucanja gume.

Usput se oprobao i u Formuli 1, gdje je prvu utrku vozio za ocvalu momčad Cooper u Rouenu i po kiši stigao četvrti. To će mu i ostati najbolji rezultat u 13 F1 nastupa, moglo je mnogo više no naprosto nije imao vremena kraj ostalih trkaćih obaveza. Omiljena je Elfordova staza bio Nürburgring, gdje je pobijedio čak šest puta u utrkama od po 1000 ili 500 kilometara, a i na čuvenom 84-satnom natjecanju Marathon de la Route.

To ga stavlja u ligu s imenima kao što su Rudolf Caracciola, John Surtees i Stirling Moss po broju pobjeda na važnijim međunarodnim natjecanjima na kultnoj stazi Nordschleife u klasičnom razdoblju te staze. Na utrci 24 sata Le Mansa dvaput pobijedio u klasi, ali i zaradio francusko odlikovanje hrabrim pokušajem spašavanja drugih unesrećenih vozača.

Koliko je Elford zapravo bio brz najbolje govori sljedeći popis staza: Targa Florio, Nürburgring, Daytona, Sebring, Norisring, Monza, Buenos Aires, Road Atlanta, Laguna Seca, Riverside i Le Mans – na svima je njima u nekom trenutku ovaj sjajni Englez držao rekord kruga! Ah da, nismo spomenuli nastupe u CanAm, TransAm, NASCAR serijama, relikrosu, afričkim relijima izdržljivosti…

Već se ranih sedamdesetih povukao iz utrkivanja, vodio momčadi Inaltera u utrkama izdržljivosti i ATS u Formuli 1, sportske aktivnosti tvrtke Renault u SAD, vozačke škole Porsche. Živio je na Floridi te do pred smrt bio rado viđen gost na skupovima oldtajmera i ljubitelja brenda. Vic Elford, svestrani britanski vozač utrka, umro je 13. ožujka 2022.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo