IN MEMORIAM

Vincent Hugo Bendix, američki izumitelj spojke elektropokretača i proizvođač automobila, umro 27. ožujka 1945.

Vincent Hugo Bendix, rođen 12. kolovoza 1881. u gradu Moline, Illinois, bio je tehnološki lider u automobilskoj i avio industriji 1920-ih i 1930-ih

Vincent Hugo Bendix bio je najstariji od troje djece metodističkog svećenika, velečasnog Janna Bengtssona, rodom iz Ångermanlanda u Švedskoj i Anne Danielson, također imigrantice iz Švedske. Prezime je promijenjeno u “Bendix”. Kasnije su se preselili u Chicago, Illinois i Vincent je kupio Palmer Mansion 1930. za 3.000.000 dolara.

Godine 1907. Vincent Bendix je osnovao Bendix Corporation u Chicagu za proizvodnju automobila, pod nazivom Bendix Motor Buggies. Nakon dvije godine i proizvodnje 7000 vozila tvrtka je propala. Velik je iskorak napravio 1910. kad je izumio i patentirao Bendix – zupčanik, priključen na vratilo elektromotora, koji se mogao priključiti (uzubiti) na zupčanik zamašnjaka motora pri nultoj brzini vrtnje, a zatim (uz pomoć opruge) te nakon pokretanja motora automatski se povući i isključiti.

Ova je dinamička mehanička spojka električni starter (elektropokretač) učinila praktičnim za automobilske motore, a kasnije i za motore zrakoplova i drugih motornih vozila. Njegov je otac poginuo 1922., kad je na njega naletio automobil s lošim kočnicama. Očeva smrt inspirirala ga je na proučavanje kočnih sustava. Pronašao je francuski kočioni sustav za koji je smatrao da je superiorniji od svih kočionih sustava dostupnih na tržištu SAD-a.

Godine 1923. Bendix je osnovao tvrtku Bendix Brake Company, koja je godinu dana kasnije stekla prava na patente francuskog inženjera Henrija Perrota za konstrukciju kočionog bubnja/papuče. Vincent Hugo Bendix je 1929. pokrenuo Bendix Aviation Corporation i 1931. osnovao Transcontinental Bendix Air Race 1931. U jeku II. svjetskog rata 1942. Bendix pokrenuo Bendix Helicopters, Inc. Bendix Aviation i Bendix Brake iz kojih će nastati Bendix Corporation.

Vincent Hugo Bendix, američki izumitelj spojke elektropokretača i proizvođač automobila, umro je 27. ožujka 1945. u svom domu u New Yorku, od koronarne tromboze.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo