NA DANAŠNJI DAN

Prvi primjerak Volkswagen Bube 17. siječnja 1949. stigao u SAD

Volkswagen Media
-

Volkswagen Type 1, koji će 50-ih i 60-ih na američkom tržištu proslaviti pod nadimkom Beetle (Buba), u početku nije izazvao veći interes kupaca…

17. siječnja 1949. prvi Volkswagen Type 1, brodom je stigao na tlo SAD-a. Taj je slavni njemački model u povijest ušao kao Volkswagen Buba. Uvoznik i trgovac Ben Pon bio je uvjeren da će njemački Narodni automobil postati hit u Sjedinjenim Državama, pa ga je doveo u svrhu pokazne turneje na pokaznu turneju Istočnom obalom. Ali, usprkos nevjerojatnom uspjehu 50-ih i 60-ih, početni je interes bio slab.

Najuspješniji automobil u povijesti, Volkswagen Buba, uspjeh je postigla na globalnoj razini, no najveće tržište, ono koje je i ponajviše doprinijelo stvaranju legende o tom automobilu, nedvojbeno je bilo ono američko. Uspjeh Volkswagena na najvećem i najbogatijem svjetskom automobilskom tržištu otvorio je vrata i drugim europskim, pa posredno i azijskim proizvođačima. Priča o tom uspjehu zapravo se u najvećoj mjeri odvijala sredinom pedesetih, no valja se prisjetiti jednog rijetko spominjanog automobilskog vizionara, koji je već 1949. naslutio tržišni potencijal i uvezao prvu Bubu u SAD.

Ben Pon bio je nizozemski uvoznik Volkswagena i vozač utrka, a povijest ga najčešće spominje kao čovjeka koji je došao na ideju o stvaranju teretnog kombi vozila na Bubinoj šasiji i skicirao oblik koji će diljem svijeta ostati poznat kao Bully, T1, Palestinac, ili kako ga god već zvali. Ben Pon je 17. siječnja 1949. brodom dovezao prvi Volkswagen u SAD i ondje obilazio potencijalne trgovce, pokušavajući ih zainteresirati za ovo vozilo.  Nije mu pretjerano uspjelo, morao je prodati automobil koji je demonstrirao kako bi platio kartu za povratak kući.

Bila je to jedna od samo dva modela Volkswagen Buba prodane u SAD 1949., ali i početak jedne nevjerojatne priče o uspjehu. Spretni uvoznik automobila Max Hoffman iskoristio je priliku i povoljne ocjene medija, o jeftinom, ekonomičnom i pouzdanom njemačkom automobilu te je dobio ugovor o ekskluzivnoj distribuciji istočno od rijeke Mississippi. Popularnost kultnog modela Buba počela je rasti. Do sredine 50-ih na američkom je tržištu prodano 35.000 primjerka Volkswagen Buba, što je 1960. naraslo na 300.000. Ostalo je, naravno, povijest.

Autor