LT I CRAFTER

Volkswagen Crafter proslavio 45. rođendan, legendarni kombi za velike poslove

-

Dobro poznata dva slova u kombi svijetu – LT, nakon punih 21 godinu i 470.000 isporučenih primjeraka, odlučio je krenuti u nove avanture s novim imenom. Crafter je danas mjerilo uspješnosti u gospodarskom sektoru vozila…

Volkswagen Crafter slavi svoju 45. obljetnicu, nakon što je premijerno otkriven javnosti u Berlinu, u travnju 1975. Crafter, lansiran i predstavljen kao veći brat Transportera, nastavio je s prodajnim uspjehom i ubiranjem višestrukih nagrada kroz četiri generacije.

I danas ih možemo vidjeti, ali sve su rijeđi prizor (foto: Volkswagen NFZ)

Uz zahtjev za kombijem koji može prevoziti teže terete, Volkswagen je razvio kombi kako bi popunio prazninu u ponudi, za kojom je tržište sve više žudjelo. A tu se mislilo na teretna  vozila u segmentu od 2,8 do 3,5 tone.

Nazvali su ga LT, što je skraćeno za Lasten-Transporter, što slobodno prevodi kao Transporter teških tereta. Prva generacija modela bila je dostupna u dvije verzije međuosovinskog razmaka, dvije varijante krova, kao teretni kombi, minibus, kombi s kiper platformom i dvostrukom kabinom.

LT već u startu imao je široku primjenu… (foto: Volkswagen NFZ)

Sva ta svestranost zadržala se kod Craftera tijekom posljednjih 45 godina, od njegovog lansiranja proizvedeno je i prodano više od 1,5 milijuna modela širom svijeta.

Kako bi proslavio svoj rođendan, Volkswagenov sektor gospodarski vozila podsjetio nas je kako je sve počelo.

LT (1975. – 1996.)
Ukupno prodanih vozila u svijetu: 470.000 primjeraka

Usredotočeni na teretni prostor, inženjeri su dizajnirali model s motorom smještenim između vozača i suvozačevog sjedala iznad prednje osovine, zadržavajući pritom pogon na stražnjim kotačima. Ovaj dizajn koji štedi prostor značio je da je LT ostao kompaktan – samo 33 cm duži i 20 cm širi od T2 Transportera, ali s povećanjem volumena tereta za 50% (ukupno 7,85 m3). U unutrašnjosti su se dizajneri fokusirali na ergonomiju s kontrolama postavljenim blizu vozača i boljim pogledom kroz veliko vjetrobransko staklo.

Prvi LT imao je zanimljivu paletu motora. Od od 2.0-litarenog četverocilindričnog benzinskog motora od 75 KS, koji je imao Audi 100, ili četverocilindričnog 2,7-litrenog 65 KS snažnog dizelaša. Nešto kasnije, točnije 1979. Volkswagen je predstavio svoj prvi šestocilindrični motor,

Zbog svoje kvalitete i pouzdanosti, kao i funkcionalnosti u opet kompaktnim dimenzijama, LT je brzo postao popularna izvedba za različite nadogradnje. Volkswagen California stigla je 1988. u LT formatu.

Volkswagen i kamperi, zvuči poznato (foto: Volkswagen NFZ)

Proizvodnja prve generacija LT modela završila je 1996. nakon punih 21 godinu konstantnog izbacivanja s traka, što je rezultiralo s preko 470.000 modela na prometnicama širom svijeta.

LT2 (1996. – 2006.)
Ukupno prodanih vozila u svijetu: 340.000 primjeraka

LT2 bilo je prvo vozilo iza koje je stajala novoosnovana marka Volkswagen Gospodarska vozila (Volkswagen Nutzfahrzeuge), koja je popularni model odvela u moderno doba. Razvijen u partnerstvu s Mercedes-Benzom, LT2-ovi dizelski motori sada su doživjeli ‘premještaj’ pa su postavljeni su ispod kratkog poklopca motora.

LT2 samo je potvrdio i nastavio putevima uspjeha prethodnika (foto: Volkswagen NFZ)

Nisu izgubili ništa od svoje svestranosti s furgonom, karavanom, autobusom, platformom, dvostrukom kabinom i šasijom s tri međuosovinska rastojanja, te mogućnostima prijevoza težine između 2.6 i 4.6 t.

TDI motori bili su još jedna prednost koja je pružala ekonomične, snažne i pouzdane performanse. Nijemci su 2002. LT2 podarili novi 2,8-litarski četverocilindrični dizel, s ukupni 158 KS, što je tada bio rekord u segmentu, kao i najveći okretni moment od 331 Nm.

Proizvodnja u tvornici Stöcken u Hannoveru završila je 2006. nakon što je tamo s traka izašlo gotovo 340 000 LT2 modela.

Crafter: (2006. – 2016.)
Ukupno prodanih vozila u svijetu: 480.000

Naziv Crafter prvi put se pojavilo 2006. Ime je idealno poslužilo da ukaže na “nekoga tko pomaže”, to je ujedno kombi osmišljen da olakša život u svakodnevici.

Crafter u svojem prvom izdanju (foto: Volkswagen NFZ)

Najspektakularnija varijanta modela treće generacije bio je 2012. Crafter 4MOTION sa pogonom na sve kotače. Vozilo je bilo potpuno opremljeno terenskim gumama i dodatnim pojačanjem podvozja. Crafter 4MOTION pokazao je svoje sposobnosti kao pomoćno vozilo na Rallyu Dakar 2012.

Crafter se tijekom 10 godina proizvodio u širokom rasponu varijanti – kombi, minibus, platforma, dvostruka kabina i šasija i dogurao do brojke od 480.000 prodanih jedinica.

Novi Crafter (2016. – )
Ukupno prodanih vozila u svijetu: 260 000 (kraj 2019.)

Aktualni Crafter otkriven je 2016. i bio je potpuno novi model, koji su od temelja izgradili Volkswagen inženjeri komercijalnih vozila. Dizajniran je u partnerstvu s kupcima, a stručnjaci su provodili vrijeme s vozačima u svakodnevnom životu kako bi otkrili kako koriste svoj kombi i što od njih traže.

Novi Crafter već tijekom predstavljanja zabilježio je ogroman interes i veliki broj prednarudžbi… (foto: Volkswagen NFZ)

Rezultat je na kraju donio vjerojatno najbolje i najraznovrsnije vozilo u segmentu. Crafter je bio dostupan s prednjim, stražnjim ili pogonom na sve kotače, te do sada neviđenim brojem sigurnosnih i vozačkih sustava pomoći. Od međunarodnog žirija novinara komercijalnih vozila iz 24 europske zemlje dobio je titulu “Kombi godine 2017.”, potvrdivši svoj status u gospodarskom sektoru.

Univerzalac za svaki oblik posla… (foto: Volkswagen NFZ)

Volkswagen Gospodarska vozila nastavila su baštinu modela na tržištu dodatnih izvedbi, a posebno se ističe – Grand California 2018., ali i potpuno električni eCrafter.

Električna mobilnost zahvatila je i gospodarski sektor… (foto: Volkswagen NFZ)

Krajem 2019. godine u tvornici Crafter u Wrzesniji, u Poljskoj, proizvedeno je gotovo 260 000 vozila nove generacije. Ta brojka će sigurno dosegnuti rezultate prethodnika, ako ne i nadmašiti.

Izvor: DriveTeam.hr

Autor