IN MEMORIAM

Volkswagen Beetle, nova Buba, završila karijeru 11. srpnja 2019. u meksičkoj Puebli

Volkswagen Buba, njem. Käfer, engl. Beetle najprodavaniji i najslavniji automobil u povijesti, koja se proizvodila od 1938. do 2003., dobila je krajem 1997. reinkarnaciju New Beetle, u ljeto 2011. i Beetle,  čija je proizvodnja definitivno ugašena prije točno jednu godinu…

Nemoguće je zamisliti gdje bi Volkswagen bio bez Bube. Premda joj je kucnuo čas, zauvijek ćemo poštovati ulogu koju je taj auto odigrao u evoluciji našeg brenda, rekao je predsjednik i izvršni direktor Volkswagenove grupe u Americi

Posljednja Volkswagen Buba 11. srpnja 2019. sišla s proizvodne trake u Volkswagenovoj tvornici u Puebli u Meksiku, gdje se automobil koji je postao kulturnom ikonom proizvodio gotovo 40 godina.

Njemački proizvođač automobila svečano je obilježio kraj proizvodnje Bube, auta koji je zaradio mjesto u popularnoj kulturi zbog svojeg jedinstvenog oblika i odanih fanova koji su voljeli njezin zrakom hlađeni stražnji motor, njezinu reputaciju da je neuništiva i slavni status nakon niza holivudskih filmova u kojima ima glavnu ulogu (Herbie).

– Nemoguće je zamisliti gdje bi Volkswagen bio bez Bube, rekao je predsjednik i izvršni direktor Volkswagenove grupe u Americi u priopćenju za medije. Premda joj je kucnuo čas, zauvijek ćemo poštovati ulogu koju je taj auto odigrao u evoluciji našeg brenda.

Buba je prvi put uvezena na sjevernoamerička tržišta iz Njemačke 1949. Gotovo pet milijuna primjeraka prodano je u SAD-u, gotovo četvrtina od 21,5 milijuna Volkswagen Buba širom svijeta. Volkswagen je potkraj 1997. uveo novu Bubu, New Beetle novim generacijama vozača i prodao više od 1,2 milijun primjeraka širom svijeta.

Riječ je bila o modelu koji je u legendarnu formu zapakirao mehaniku  modela Volkswagen Golf IV. Druga Nova Buba, Volkswagen New Beetle II, veća i funkcionalnija, izašla je na tržište 2011., na platformi i mehanici modela Volkswagen Golf VI.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin