USPJEŠAN MODEL

Volkswagen Touran, 20 godina obiteljskog multipraktika iz Wolfsburga

-

Prva generacija Tourana pojavila se 2003. godine. Kompaktni mini-kombi, dizajniran od nule, brzo postaje zvijezda u tada rastućem segmentu vozila…

Volkswagen Touran pokazuje se kao multivarijabilni obiteljski, razonodni i poslovni automobil visoke kvalitete i dobrih sveobuhvatnih karakteristika tipičnih za marku iz Wolfsburga.

Touranova priča o uspjehu se nastavlja: Volkswagen je nadogradio popularni kompaktni kombi i dodatno unaprijedio njegovu tehnologiju do vrhunske razine. Touran ove godine slavi svoj 20. rođendan i nastavlja impresionirati, zahvaljujući prostranoj i varijabilnoj unutrašnjosti, učinkovitim motorima i agilnom upravljanju. Uz široku ponudu standardnih sigurnosnih sustava, opcijski IQ.DRIVE uklj. IQ.LIGHT pomoćni paket sada također uključuje Travel Assist i kontrolu dugih svjetala Dynamic Light Assist.

“Više od obiteljskog automobila” bio je slogan prilikom lansiranja Tourana na tržište 14. ožujka 2003. Kroz sve te godine, isporučeno je 1.9 milijuna Tourana.

Foto: Volkswagen

Druga generacija Tourana lansirana je 2015. To je prvi monovolumen-kombi temeljen na Modular Transverse Matrix (MQB).

I dok drugi proizvođači razmišljaju o gašenju ovakvih modela, Volkswagen vozi dalje. Touran tako u 2023., u standardnoj opremi danas donosi između ostalog i PreCrash straga. Sustav koristi senzorsku tehnologiju za promjenu voznog traka Side Assist. Radarski senzori detektiraju položaj i brzinu automobila iza Tourana. Ako PreCrash straga detektira neizbježni sudar straga zbog položaja vozila koje slijedi i prevelike razlike u brzini između dva vozila, aktivira se proaktivni sustav zaštite putnika – ne samo tijekom vožnje, već i dok miruje. čak i u start/stop programu dok stoji ugašen.

Osim toga, opcijski paket “IQ.DRIVE uklj. IQ.LIGHT” sada uključuje, između ostalog, sustav pomoći vozaču Travel Assist2 u kombinaciji s Lane Assist upozorenjem za napuštanje trake. Sustav može pomoći u održavanju vozila u prometnoj traci, održavanju razmaka od vozila ispred i osiguravanju da vozilo drži najveću brzinu koju je postavio vozač. Kontrola dugih svjetala Dynamic Light Assist također je dio novog pomoćnog paketa i osigurava bolju vidljivost noću. Sustav može detektirati nadolazeća vozila kao i vozila ispred i automatski zatamniti odgovarajuća područja dugog svjetla vozila.

Touran je od prvog dana impresionirao velikom i multivarijabilnom unutrašnjošću – s pet do sedam sjedala, ovisno o željama kupaca. Druga generacija, sigurno, ali lagano plovi stazama uspjeha prve generacije. A danas je vrlo tražen posebno kao rabljeni…

Foto: Volkswagen

 

Autor