IN MEMORIAM

Walt Arfons, američki lovac na brzinske rekorde, umro 4. lipnja 2013.

Foto: The Beacon Journal

Walt Arfons, rođen je 10. prosinca 1916., u gradu Muncie, Indiana. Kao i mlađi polubrat Art Alfons u obiteljskoj su manufakturi sudjelovali u izradi rekordnih vozila…

… potom se osamostalio i napadao rekorde sam, no nije uvijek i vozio bolide koje je konstruirao. Braća Arfons su se još početkom 50-ih upustila u svijet dragstera, kao konstruktori i vozači, a Walt će napraviti revoluciju 6. kolovoza 1960. predstavljanjem prvog dragstera na mlazni pogon. Otprilike u to vrijeme su mlazni motori postali dostupni na vojnim otpadima za relativno mali novac, što će potaći razvoj dragstera, ali i automobila za brzinske rekorde.

Waltu se pripisuje i ideja zaustavljanja dragstera uz pomoć aktiviranja padobrana, pošto kod mlaznog pogona nema kočenja motorom, kao i kasnija invencija paljenja starih automobila ispuhom mlaznih motora za zabavu publike. Mnogo ozbiljniji su bili pokušaji obaranja brzinskog rekorda s dva automobila Wingfoot Express. Art je zadržao ime Green Monster, koje su nosila njihova zajednička vozila.

Tom Green je s Wingfoot Expressom 2. listopada 1964. postigao brzinu od 668.027 km/h što je Walta učinilo konstruktorom najbržeg kopnenog vozila na svijetu, no rekord je stajao samo tri dana. No i nakon toga je ostao u obitelji Arfons. Walt Arfons, američki lovac na brzinske rekorde, umro je 4. lipnja 2013.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo