NA DANAŠNJI DAN

William Crapo ‘Billy’ Durant, osnivač General Motorsa, 8. veljače 1936. proglasio osobni bankrot

William Crapo Durant (1861. – 1947.), jedan od najpoznatijih biznismena u američkoj povijesti i dobar predložak za svaku knjigu o biti kapitalizma

U karijeri postigao fantastične uspjehe i gotovo pokorio svijet, no sudbina (i drugi kapitalisti) svaki bi ga puta kada se našao na vrhu prizemljili i natjerali da pone ispočetka, sve dok u starosti nije izgubio snagu za dalju borbu.

Potjecao je iz ugledne obitelji, djed mu je bio guverner Massachusettsa, no napustio je školu i počeo se baviti prodajom cigara. Uspon trgovačke aktivnosti i uspjeha doveo ga je do položaja najvećeg svjetskog proizvođača kočija, što je postigao prije navršenog 40. rođendana.

Automobile je isprva prezirao i podcjenjivao, no kasnije je nanjušio priliku za zaradu i kupio tvornicu Buick. Godine 1908. osnovao je General Motors, s idejom da organizira hijerarhijsku strukturu unutar korporacije i tako postane kompetitivniji.

Sa svrhom pojeftinjenja proizvodne osnovao je i konglomerat proizvođača automobilskih dijelova, no kada je GM trebao postati pravi konkurent tvrtki Ford (nakon neuspješnog pokušaja preuzimanja te tvrtke, ostali su ga dioničari izgurali s čelne pozicije i iz tvrtke.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo