William Lyons, utemeljitelj i kreator Jaguara, umro 8. veljače 1985.

Sir William Lyons, rođen 4. rujna 1901., poznat kao ‘Mr. Jaguar’, zarana se zainteresirao za motocikle te je već 1922. sa susjedom i imenjakom Williamom Walmsleyem osnovao tvrtku Swallow Sidecar koje je proizvodilo prikolice za motocikle…

Pokazala se iznimno uspješnom, te je nakon nekog vremena krenula i prema novom području – vozilima na četiri kotača. Lyonsovi spektakularni dizajni karoserija, najčešće na skromnom podvozju modela Austin Seven, doživjeli su veliki tržišni uspjeh i tvrtka je 1928. preseljena u industrijski centar Coventry.

Nakon zbližavanja s tvrtkom Standard, koja je pristala isporučivati mehaničke komponente na redovnoj bazi nastao je S.S.1, prvi pravi ‘serijski’ model nove tvrtke, koja je tada bila poznata po kratici S.S.

Već je taj prvi model pokazivao sve karakteristične odlike Lyonsovog stila – iznimno niska linija (premda je krov, suprotno njegovim željama, povišen, omogućujući tako smještaj i ljudima prosječne ili malo iznadprosječne visine) i dugačak poklopac motora.

Uistinu, svi će legendarni modeli Jaguar, u čijem je oblikovanju Lyons aktivno sudjelovao do kraja 1960-ih, imati upravo takve vizualne karakteristike. U drugoj polovici 1930-ih Lyons je predstavio novu seriju predivnih sportskih limuzina i nazvao ih Jaguarima.

To je bila designacija modela, a marka je i dalje ostala S.S, no nakon rata to je ime nosilo negativne konotacije, pa je ime modela Jaguar postalo novo ime tvrtke. Uslijedio je niz remek-djela koja će diljem svijeta proslaviti ovu marku: XK120, MK VII, MK II, E-Type, trkaći Jaguar C-Type i D-Type…

William Lyons, kome je Kraljica 1956. dodijelila titulu Sir, 1972. je otišao u mirovinu, šest godina nakon pristupanja Jaguara BMC-u. S njegovim spuštanjem sa scene prestaje i zlatno doba tvrtke koju je osnovao. Posljednji uradak Sir Williama, ujedno i onaj na kojeg je bio s pravom najponosniji, bio je Jaguar XJ6, predstavljen 1968.

Klasična limuzina savršenih proporcija desetljećima je služila kao mjerna jedinica za eleganciju, a i danas je mnogima prva asocijacija na spomen imena Jaguar. Po umirovljenju neslužbeno je ostao aktivan u tvrtci. William Lyons, utemeljitelj i kreator Jaguara, umro je 8. veljače 1985.

Komentari