IN MEMORIAM

William Lyons, utemeljitelj i kreator tvrtke Jaguar, umro 8. veljače 1985.

Foto: Amazon

Sir William Lyons, rođen 4. rujna 1901. u engleskom Blackpoolu, ‘Mr. Jaguar’, zarana se zainteresirao za motocikle te mu se 1922. pridružio William Walmsley u osnivanju tvrtke Swallow Sidecar, koja je proizvodila prikolice za motocikle…

Tvrtka Swallow Sidecar pokazala se iznimno uspješnom te je nakon nekog vremena krenula i prema novom području – vozilima na četiri kotača. Spektakularni dizajni karoserija koje je stvarao William Lyons, najčešće na skromnom podvozju modela Austin Seven, doživjeli su veliki tržišni uspjeh i tvrtka je 1928. preseljena u industrijski centar Coventry.

Nakon zbližavanja s tvrtkom Standard, koja je pristala isporučivati mehaničke komponente na redovnoj bazi nastao je S.S.1, prvi pravi ‘serijski’ model nove tvrtke, koja je tada bila poznata po kratici S.S. Već je taj prvi model pokazivao karakteristike stila kojeg je produhovio Lyons – iznimno nisku siluetu (premda je krov, suprotno njegovim željama, povišen, omogućujući tako smještaj i višim ljudima) i dugačak poklopac motora.

Uistinu, svi će legendarni modeli Jaguar, u čijem je oblikovanju Lyons aktivno sudjelovao do kraja 60-ih, imati takve vizualne karakteristike. U drugoj polovici 30-ih Lyons je predstavio novu seriju predivnih sportskih limuzina i nazvao ih imenom Jaguar.

Bila je to oznaka modela, a marka je i dalje ostala S.S, no nakon rata to je ime nosilo negativne konotacije, pa je ime modela Jaguar postalo novo ime tvrtke. Uslijedio je niz remek-djela, koja će diljem svijeta proslaviti ovu marku: Jaguar XK 120, Jaguar MK VII, Jaguar MK II, Jaguar E-Type, trkaći Jaguar C-Type, Jaguar D-Type…

William Lyons, kome je Kraljica 1956. dodijelila titulu Sir, 1972. je otišao u mirovinu, šest godina nakon pristupanja tvrtke Jaguar koncernu BMC. Njegovim napuštanjem scene prestaje i Zlatno doba tvrtke koju je osnovao. Posljednji uradak kojeg je potpisao Sir William Lyons, na kojeg je bio i najponosniji, bio je Jaguar XJ6 iz 1968.

Klasična limuzina savršenih proporcija desetljećima je služila kao mjerna jedinica za eleganciju, a i danas je mnogima prva asocijacija na spomen imena Jaguar. William Lyons, utemeljitelj i kreator Jaguara, umro je 8. veljače 1985.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo