ŽUTI AMERIČKI TAKSI

Yellow Cab Company, slavnu američku tvrtku žutih taksija, 1. prosinca 1915. u Chicagu osnovao John Daniel Hertz

Američki su taksiji već 104 godine karakteristično žuti. Žuta je boja izabrana temeljem istraživanja čikaškog sveučilišta, jer je najbolje uočljiva…

Žuti taksiji jedan su od najprepoznatljivijih simbola Amerike, pogotovo New Yorka. Nije moguće reći kada je i gdje počeo voziti prvi taksi žute boje, no svjesna upotreba počela je 1915. u Chicagu.

Tada je John Daniel Hertz osnovao Yellow Cab Company. Žuta je boja odabrana na osnovi istraživanja čikaškog sveučilišta koje je pokazalo kako je upravo ona najbolje uočljiva. Počeli su s 40 taksija, ponudivši niže cijene prijevoza, i vrlo brzo postali najveća taksi služba u SAD, s franšizama u mnogim gradovima.

Chicago tad nije bio najmirnije mjesto na svijetu, oružani sukobi bili su prisutni i među pripadnicima različitih taksi tvrtki, pa je Hertz nakon što mu je u napadu neke od bandi stradalo čak 11 rasnih konja tvrtku prodao General Motorsu.

Rođen je 1879. kao Sandor Herz, slovački Mađar, a 1884. njegovi su emigrirali u SAD. Poduzetnog duha, početkom 20. stoljeća počeo se baviti različitim poslovima vezanim uz brzo razvijajuću automobilsku industriju, Osnovao je korporaciju Hertz, i danas jedna od najvećih rent-a-car tvrtki na svijetu.

Kao poveznica s ranim danima, njihov je logotip i danas žut. Hertz je bio i član uprave GM-a, s kojim je bio tijesno povezan, prodajući im neke od svojih tvrtki, neke i otkupljujući natrag. Preminuo je 1961. u Chicagu, no žuti su taksiji sve do danas ostali jedan od prepoznatljivih automobilskih simbola SAD-a.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin