OMILJENI IZBOR MEĐU BROJNIM GRAĐANIMA

ZET proslavio 130 godina zagrebačkog tramvaja

Jeste li se ikada zapitali, dok ste se vozili u tramvaju, kako je ova priča s prijevozom uopće započela?

U jutarnjim satima 5. rujna 1891., prvi put su planirano i organizirano gradskim ulicama krenula tramvajska kola, pokretana jednom konjskom snagom. Iz tramvajskog spremišta koje je bilo na lokaciji današnjeg Tehničkog muzeja, po tračnicama dugim osam kilometara, vozač Ferdo, kondukter Vid i konj Belko krenuli su na svoju prvu vožnju. Interes građana je bio ogroman te se procjenjuje kako se već idućeg dana tramvajem vozilo 20.000 ljudi što je zapanjujuća brojka ako se uzme u obzir kako je Zagreb tada imao nešto više od 40.000 stanovnika. Tadašnje tiskovine pisale su kako se konj zbog pretrpanosti tramvaja nije mogao krenuti s mjesta te su građani silazili i gurali kola.

Sve veći razvoj i širenje Zagreba s godinama konjski je tramvaj sve teže pratio te se javila ideja da se uvede električni tramvaj. Preduvjet za to je bila izgradnja električne centrale 1907. nakon čega se odmah pristupilo izgradnji novog postrojenja i tramvajske infrastrukture te je 18. kolovoza 1910. godine u promet pušten električni tramvaj.

Od tada je u dnevnik ZET-a upisano mnoštvo važnih datuma, među kojima se ističe 1931. godina kada se ZET-u priključuje i autobusni promet. Neizostavnu ulogu u zagrebačkom prijevozu putnika ima Uspinjača, još od 1890., kao i sljemenska žičara – koja je će uskoro zasjati u potpuno novom ruhu.

Zagrebački električni tramvaj tako odprvog dana prati razvoj i modernizaciju na području javnog prijevoza i Zagreb je danas nezamisliv bez prepoznatljivih plavih tramvaja i autobusa koji dnevno prevezu više od milijuna putnika te čak tri puta dnevno obiđu ekvator, a godišnje 109 puta prijeđu put do Mjeseca i natrag.

Foto: ZET

U svom voznom parku ZET ima 266 tramvajskih motornih kola, od čega su 142 niskopodna tramvaja proizvedena prema najsuvremenijim standardima te 480 autobusa.

Uz prijevoz putnika tramvajima, autobusima i uspinjačom, ZET realizira i poseban prijevoz školske djece u za to prilagođenim autobusima te specijalizirani prijevoz osoba s invaliditetom posebno opremljenim vozilima.

Dostupnost usluge svim kategorijama putnika, ekološka prihvatljivost te društvena odgovornost također su smjernice daljnjeg poslovanja.

I nakon 130 godina, i dalje je za cilj postavljen primarni prijevozni izbor, prepoznat razinom sigurnosti, daljnjim razvojnim trendom te kvalitetom usluga općenito.

Tekst i foto: ZET.hr

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo