IN MEMORIAM

Zora Arkus-Duntov, ‘otac Corvette’, umro 21. travnja 1996.

Zora Arkus-Duntov, rođen 25. prosinca 1909. u Bruxellesu, genijalni konstruktor, podrijetlom ruski Židov, kao i mnogi pripadnici tog naroda, u prvoj polovici 20. stoljeća imao je vrlo zanimljiv život…

Zora Arkus-Duntov je rođen u Belgiji, dječačke je godine proveo u Rusiji, koja je upravo tada postala SSSR. Kao 18-godišnjak s obitelji se preselio u Berlin, gdje je završio tehničke škole i zagrijao se za automobile i utrke. Razumljivo, morao je napustiti Njemačku, a 1939. i Francusku, u dramatičnim okolnostima.

U Portugalu su se ukrcali na brod za SAD, zemlju u kojoj će Zora postati legenda, kao još samo Carroll Shelby. Ugled je u prvo vrijeme stjecao tvrtkom Ardun, koja se specijalizirala za dorade motora Ford, a u nekoliko je navrata vrlo uspješno nastupio i na utrci 24 sata Le Mansa. No život će mu promijeniti susret s prvim izloženim prototipom Chevrolet Corvette, u New Yorku.

Zora Arkus-Duntov bio je oduševljen izgledom, ali i razočaran tehničkim specifikacijama te šalje pismo u tvrtku Chevrolet, detaljnim uputama za poboljšanja. Ed Cole, glavni inženjer, na temelju toga pokreće niz unapređenja, u svrhu poboljšanja performansi Chevrolet Corvette,  Zora Arkus-Duntov dobiva posao u tvrtki.

Arkus-Duntov neće raditi samo na projektu Corvette, no postat će toliko neraskidivo vezan sa svim promjenama i poboljšanjima u razvoju tog modela, da ostatak njegovog rada za General Motors možemo slobodno zanemariti u ovoj priči.

Zahvaljujući njemu Corvette je dobila jače motore, mehaničko ubrizgavanje goriva, diskove na svim kotačima, da bi 1963. potpuno novi model izrastao u najčistokrvniji sportski automobil kojeg je Amerika ikada iznjedrila.

Iste godine to je trebalo biti dokazano i na utrkama, serijom posebnih Grand Sport modela, zamišljenih kao protuotrov za modele Cobra. Nažalost, zbog korporativne zabrane utrkivanja, ti automobili nikada nisu dobili potrebnu podršku i razvoj.

Valja se prisjetiti i da je još nekoliko godina ranije napravljen, ali ne i konkretiziran kroz utrke, nevjerojatni prototip Corvette SS. Frustriran problemima s nemogućnošću održavanja trkaćih programa, ali i nekim novim vremenima u kojima su automobili, pa i Corvette, postajali sve slabiji i anemičnijih, otišao je u mirovinu 1975.

Do smrti bio je najdraži gost na svim značajnijim okupljanjima ljubitelja Corvette u Americi i ostatku svijeta. Zora Arkus-Duntov, ‘otac Corvette’, umro je 21. travnja 1996.

Autor