MLADI LAVOVI OKTANSKOG CIRKUSA

Tako mladi, a tako dobri… Najbolji mladi vozači u povijesti Formule 1

Stara izreka kaže: “Ako si dovoljno dobar, dovoljno si star.” To je sigurno slučaj s vozačima Formule 1…

Tijekom desetljeća, rekordi su srušeni iznova i iznova od strane iskusnih vozača, dok su njihovi mlađi kolege uzimali sporedne uloge, a to je bilo posebice izraženo u 20. stoljeću. Ovdje ćemo se pozabaviti pitanjima kao što su: Tko su najmlađi vozači F1? Najmlađi pobjednici jedne utrke? Najmlađi prvaci?

Dvojica drže sve rekorde

Neki koji ruše ove rekorde nastavljaju putovati prema legendarnom statusu, drugi se pokazuju kratkotrajnima ili su i dalje na potezu da se pokažu protiv najboljih. No, primijetit ćete da su sve nagrade u sljedećim kategorijama podijeljene između samo dva vozača, a obojica dolaze iz dvojca Red Bull Racing-Toro Rosso. Na početku njihovih karijera rijetko tko je mogao prognozirati njihov kasniji zvjezdani status, pa niti kladionice. Vjerojatno pretpostavljate o kojim vozačima se radi, a obojica su aktivni sudionici “oktanskog cirkusa”.

Sebastian Vettel drži mnoge rekorde, a svoju je karijeru započeo izvrsnim nastupom na VN Italije 2008. godine. U svojoj prvoj punoj sezoni Formule 1 uzimao je i pole position i pobjeđivao je u utrkama, čineći ga najmlađim vozačem koji je uspio ostvariti oboje. U kasnijim godinama s Red Bullom postao je najmlađi vozač koji je osvojio Svjetsko prvenstvo. To je rekord koji će vjerojatno ostati još neko vrijeme. Max Verstappen dobio je priliku za izazivača nakon što je pobijedio na VN Španjolske 2016., srušivši Vettelov dotadašnji rekord za čak tri godine. Nizozemac sada ima 23 godine, koliko je imao i Sebastian Vettel kada je osvojio svoje prvo Svjetsko prvenstvo. Ipak, Verstappen je i dalje najmlađi vozač koji je debitirao u F1 utrci te je i najmlađi osvajač bodova.

U nastavku pročitajte informacije o najmlađem F1 vozaču, pole-sitteru, pobjedniku utrke i svjetskom prvaku.

 

Najmlađi vozač u povijesti – Max Verstappen (17 godina i 166 dana)

Foto: Morio, Wikimedia Commons

Kad je Max Verstappen zakoračio u svoj Toro Rosso na gridu u Australiji, nije imao dovoljno godina da legalno vozi automobil u rodnoj Nizozemskoj!? U dobi od 17 godina postao je najmlađi vozač koji je započeo utrku Formule 1 od Jaimea Alguersuarija, koji je bio gotovo dvije godine stariji. Tijekom utrke, mehanički problemi prisilili su Verstappena da se povuče.

  1. Max Verstappen – 17 godina i 166 dana (VN Australije, 2015.)
  2. Lance Stroll – 18 godina i 148 dana (VN Australije, 2017.)
  3. Lando Norris – 19 godina i 124 dana (VN Australije, 2019.)

 

Najmlađi osvajač pole positiona – Sebastian Vettel (21 godina i 72 dana)

Foto: Morio, Wikimedia Commons

Nevjerojatna vožnja Sebastiana Vettela na mokroj stazi tijekom kvalifikacija za VN Italije na Monzi 2008. godine zapanjila je publiku Formule 1. Na nepredvidljivoj sesiji mnogi su veliki konkurenti (McLaren, Ferrari i Renault) imali slab dan i nisu se kvalificirali u posljednju rundu kvalifikacija. To je mladom Nijemcu otvorilo vrata da postane najmlađi pole-sitter, skinuvši rekord Fernanda Alonsa star pet godina, prenosi hrsport.

  1. Sebastian Vettel – 21 godina i 72 dana (VN Italije, 2008.)
  2. Charles Leclerc – 21 godina i 165 dana (VN Bahreina, 2019.)
  3. Fernando Alonso – 21 godina i 236 dana (VN Malezije, 2003.)

 

Najmlađi pobjednik utrke – Max Verstappen (18 godina i 228 dana)

Screenshot YouTube

Godinu dana nakon debija za Toro Rosso, Red Bull je donio odluku da Nizozemca uvede u seniorski tim umjesto Danilla Kvyata za VN Španjolske 2016. godine. To se pokazalo sjajnom odlukom. Kad se dvojac iz Mercedesa, Hamilton i Rosberg, međusobno izbacio iz utrke, vrata su se otvorila Verstappenu. Max je tada postao najmlađi pobjednik jedne F1 utrke svih vremena te sumnjamo da će taj rekord ubrzo biti srušen.

  1. Max Verstappen – 18 godina i 228 dana (VN Španjolske, 2016.)
  2. Sebastian Vettel – 21 godina i 73 dana (VN Italije, 2008.)
  3. Charles Leclerc – 21 godina i 320 dana (VN Belgije, 2019.)

 

Najmlađi svjetski prvak – Sebastian Vettel (23 godine i 134 dana)

Screenshot YouTube

Nakon svoje impresivne prve sezone u Toro Rossu, Sebastian Vettel zamijenio je Davida Coultharda u Red Bull Racingu. U 2009. dominirao je Jenson Button, ali Vettel je ostao na opipljivoj udaljenosti, završivši na drugom mjestu sa samo 11 bodova. Sljedeće godine Vettel je osvojio svoj prvi svjetski naslov u završnici u Abu Dhabiju gdje je išao na sve ili ništa i tako postao najmlađi svjetski prvak ikad. Vettel je bio samo 166 dana mlađi od Lewisa Hamiltona kad je on osvojio svoj prvi svjetski naslov.

  1. Sebastian Vettel – 23 godine i 134 dana (2010.)
  2. Lewis Hamilton – 23 godine i 300 dana (2008.)
  3. Fernando Alonso – 24 godine i 59 dana (2005.)

Autor: Filip Ćakić

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo