pomoću umjetne inteligencije

BMW Grupa i zagrebački studenti optimiziraju proizvodnju baterijskih ćelija

Foto: BMW

Uz pomoć umjetne inteligencije BMW Grupa i zagrebački studenti optimiziraju proizvodnju baterijskih ćelija…

Inovacije često nastaju tamo gdje se okupljaju stručnjaci iz različitih područja i organizacija. Upravo se to sada događa u sklopu istraživačke suradnje između Battery Cell Competence Center (BCCC) BMW Grupe i studenata Regionalnog centra izvrsnosti za robotsku tehnologiju (CRTA).

Foto: BMW

Dva partnera zajednički razvijaju rješenja za poboljšanje proizvodnje baterijskih ćelija pomoću umjetne inteligencije (AI). Doktorandi i studenti Sveučilišta u Zagrebu prikupljaju i strukturiraju postojeće proizvodne podatke. Na temelju tih podataka stvaraju se AI modeli koji mogu identificirati određene obrasce u podacima. To im omogućuje da naprave predviđanja o tome kako se proizvodnja može dodatno optimizirati u smislu performansi, kvalitete i troškova.

BMW Group objedinjuje svoje znanje i iskustvo baterijskih ćelija u svojim centrima kompetencije u Münchenu i Parsdorfu. U Battery Cell Competence Center (BCCC) na sjeveru Münchena razvijaju se i proizvode baterije za buduće generacije visokonaponskih baterija u malim količinama. Najsuvremeniji laboratoriji, istraživački objekti i objekti za izradu prototipova pokrivaju znanje i iskustvo duž cijelog lanca vrijednosti baterijskih ćelija. BCCC je nadopunjen Centrom za kompetenciju za proizvodnju ćelija (CMCC) u Parsdorfu. Najbolja baterijska ćelija iz BCCC-a je prilagođena serijskom procesu na pilot liniji u Parsdorfu. Bliska suradnja između odjela između razvoja, nabave i proizvodnje jedinstveno povezuje proizvod i proces u BMW grupi.

Foto: BMW

Sveučilište u Zagrebu ovom projektu doprinosi svojom ekspertizom iz područja strojarstva, elektrotehnike i računarstva. Oba partnera imaju koristi od kontinuirane razmjene znanja: “Kao sveučilište, nudimo BMW Grupi pristup najnovijim rezultatima istraživanja i inovativnim idejama, dok naši studenti imaju koristi od mogućnosti primjene svojih teorijskih znanja u praksi”, kaže Zdenko Tonković, Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Autor

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

Preporučeni sadržaj