NA MOSTU U BUDIMPEŠTI

VIDEO: Pogledajte što se događa kad se juri po kiši i podcijeni rizik aquaplaninga

-

Vozač Range Rovera na mostu u Budimpešti po jakoj kiši brzinu nije prilagodio uvjetima, vozio je prebrzo i pretjecao desnom stranom. Srećom sve je završilo samo s oštećenjima vozila

Neprilagođavanje brzine uvjetima na cesti jedan je od najčešćih uzroka nesreća. Za to je doznao vozač iz Mađarske koji je, jureći po kiši, krajnjom desnom trakom (!) izgubio kontrolu nad terencem i potom se sudario s vozilom koje se uredno kretalo srednjom trakom.

Neodgovorni vozač terenca očito nije znao što je da nije znao što je aquaplaning. Vožnja pretjeranom brzinom nakon što kiši sama traži probleme. Gazna površina guma često se u takvim uvjetima ne nosi s pravilnom odvodnjom vode, što dokazuje tzv. akvaplaning – stvara se tanak jar između gume i ceste. Auto se ponaša kao da vozi po ledu, a onda vozač često gubi upravljačku kontrolu.

Na YouTube kanalu BpiAutosok objavljena je snimka snimljena 10. prosinca 2022. na mostu Arpada u Budimpešti. Vozač Range Rovera pretjecao je automobile ispred sebe desnom prometnom trakom. U nekom trenutku je izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u osobni automobil.

Autori snimke brzo su zaustavili svoj automobil i provjerili ima li ozlijeđenih. Ispostavilo se da je u terencu bilo petero mladih osoba mlađih od 20 godina. Srećom, svi su se izvukli iz nevolje. Putnici u srebrnom osobnom automobilu također nisu ozlijeđeni.

Vozač luksuznog terenca nije pazio da se na vanjskom traku nalazi voda te je zbog velike brzine zaplivao i izgubio kontrolu nad vozilom. A na početku mosta stajao je veliki znak s upozorenjem da bi moglo doći do sudara na cesti koja je poplavljena vodom.

Snimke ovog tipa pokazuju koliko je važno brzinu prilagoditi uvjetima na cesti. Dovoljan je jedan trenutak da dođe do tragedije. Srećom, u ovom slučaju nije bilo žrtava, ali ima mnogo takvih skučajeva koji ne završavaju bez težih posljedica.

Autor