PREMIJERA

Audi S3 (2024.), osvježenje i više snage za elegantnog sportaša

Foto: Audi

Visokih performansi, agilan, dovoljno upadljiv, tako Audi opsiuje S3. U pogledu performansi također je napredovao – 333 KS i 420 Nm!

S mnoštvom novih značajki, Audi S3 više je od običnog osvježenja. Tu je sad povećana snaga, razdjelnik zakretnog momenta i druge tehnološke značajke osiguravaju snažnu izvedbu i agilno upravljanje. Vizualno, kompaktni model odražava svoju povećanu dinamiku s izražajnim prednjim dizajnom, sportskim difuzorom i ispušnim sustavom s četiri cijevi. Audi S3 bit će dostupan u prodajnim salonima kao Sportback i kao limuzina u drugom kvartalu 2024. Cijena? Od 55.600 eura u Njemačkoj!

Sa 245 kW (333 KS) i 420 Nm okretnog momenta, S3 je snažniji nego ikad. Kao dio nadogradnje proizvoda, 2.0 TFSI dobiva povećanje snage od 23 KS i 20 Nm više okretnog momenta. S3 ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi. Maksimalni okretni moment dostupan je u širokom rasponu okretaja između 2100 i 5500 o/min. Najveća brzina ograničena je na 250 km/h. Motor i mjenjač također su sportski podešeni: pri ravnomjernoj brzini i niskom do srednjem ubrzanju u rasponu djelomičnog opterećenja, unaprijed napunjeni turbopunjač održava konstantan broj okretaja u minuti. U kombinaciji s prigušnim ventilom, koji se otvara tijekom rada, ovo poboljšava performanse. S tronic sa sedam stupnjeva prijenosa brine za ugodnu, ali i sportsku dozu vožnje.

Foto: Audi

Audi drive select nudi šest različitih načina rada za širok raspon doživljaja vožnje – od naglašene udobnosti do vrlo dinamičnog. Uz poznate profile (auto, comfort, dynamic, individul i efficiency).

Audi S3 standardno dolazi s 18-inčnim gumama 225/40. Dva tipa 19 colnih kotača (235/35) dostupne su kao opcija, uključujući gume za performanse s optimiziranom upravljivošću na suhom i poboljšanim ponašanjem pri kočenju.

Povećana dinamika vožnje znači povećani zahtjev za kočnicama. Iz tog razloga, osvježeni S3 opremljen je većim ventiliranim kočionim diskovima na prednjim kotačima, koji su perforirani kako bi se vizualno istaknuo. U promjeru ima 357 mm i, s 34 mm, četiri je mm deblja nego prije.

Očekivano je s facelift inačicom napredovao i dizajn i doza agresivnosti. Audi S3 ima još sportskiji i zategnutiji izgled. Šesterokutna maska bez okvira ima novu strukturu koja je osjetno ravnija i šira. Elementi dizajna u obliku slova L naglašavaju voluminoznu rešetku koja, zajedno s velikim, kutnim bočnim usisnicima zraka, ističe dinamičan karakter S3. Upečatljiv prednji spojler, s dva okomita nosača inspirirana motosportom, spaja to dvoje i dodatno vizualno spušta S3.

Novi branik također čini da stražnji dio izgleda dinamičnije nego ikad. Dinamičan izgled zaokružuju četiri ispušne cijevi, još jedna karakteristična značajka S-modela. Opcijski učinkoviti ispušni sustav, koji daje voluminozniji zvuk, ima prigušivač od titana.

Progresivni dizajn vozila dodatno je naglašen novim izražajnim metalik završnim obradama, uključujući District Green, Ascari Blue i Progressive Red. Po prvi put, Daytona Grey dostupna je i u mat boji.

Kako bi odgovarala upečatljivijoj vanjštini, unutrašnjost je također značajno izoštrena. Ovdje ima dosta izmjena – od dizajna ručice mjenjača i ventilacijskih otvora do ukrasnih tkanina i novog unutarnjeg osvjetljenja. Svi ti elementi pokazuju preciznost u detaljima i naglašavaju progresivan i tehnički izgled vozila.

Foto: Audi

Standardni paket ambijentalnog svjetla plus u S3 dodaje naglaske u pretinac za pohranu ispred ručice mjenjača, na vratima i u prostoru za noge. S osvježenjem modela, središnja konzola i držač za čaše sada također imaju konturno osvjetljenje. Jedan novi element dizajna koji privlači pažnju je ploča od tkanine na prednjim vratima koja je laserski izrezana 300 puta. Njegovih pet segmenata osvijetljeno je izvorom svjetla u panelu vrata. Različite veličine elemenata stvaraju dinamičan protok svjetla – što je također vidljivo prilikom zaključavanja i otključavanja vozila. To čini osvijetljenu ploču od tkanine jedinstvenim dizajnerskim iskustvom.

Audi sad ima još jedan sportski adut u svježoj formi. Čekamo kraj lipnja i prve isporuke…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo