POUKA POGIBIJE DJETETA NA ZEBRI U BILICAMA

Ispred svih nesemaforiziranih pješačkih prijelaza treba postaviti uspornike

U situaciji kad je vozačka kultura opasno loša, prvenstveno zbog uvjerenosti vozača da je rizik kažnjavanja i za najteže prometne prekršaje zanemariv, potrebno je postaviti uspornike pred sve nesemaforizirane pješačke prijelaze…

Tragična nesreća u kojoj je jučer u Bilicama kod Šibenika na pješačkom prijelazu, Volkswagen Caddy, kojeg je vozio 35-godišnjak, udario 11-godišnjeg dječaka i usmrtio ga ukazala je na čest pogibeljni obrazac ponašanja u prometu. Po poštivanju pješaka i ostalih ugroženih skupina (biciklisti, mopedisti) vidi se vozačka kultura, po tome je Hrvatska među najlošijim zemljama EU-a.

Uzrok je u premaloj izvjesnosti kažnjavanja i naši se vozači tako ponašaju, teško kršeći prometne propise, jer znaju da neće biti kažnjeni. Policijskih je kontrola premalo, kontrolnih radarskih kamera nema te se vozači ne plaše raditi teške prekršaje, koji su u uređenim sustavima povezani s gubitkom vozačke dozvole i visokim kaznama.

Dok se kod nas situacija ne poboljša, jedina učinkovita mjera koja može zaštititi pješake, posebice djecu na nesemaforiziranim pješačkim prijelazima je postavljanje uspornika. Na najopasnijim lokacijama, poput pješačkog prijelaza u Bilicama kod Šibenika, treba slijedno, na 70 metara od prijelaza postaviti znak upozorenja na pješački prijelaz i tri poprečne vibracijske trake, a 10 metara pred prijelazom poprečni uspornik.

Premda njihovo postavljanje ima i negativnih efekata (povećavaju buku, usporavaju promet…) prednosti koje ostvaruju neusporedivo su veće i važnije, odnosno učinkovito smanjuju rizik stradavanja pješaka. Stoga je ta interventna mjera, u sadašnjoj situaciji, prioritet i nema bolju alternativu.

Istodobno treba početi sustavno postavljati radarske kamere, koji će pomoći u discipliniranju vozača koji krše prometne propise – voze prevelikom i neprilagođenom brzinom, ne zaustavljaju se na zebri…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin