Mercedes EQA je potvrdio optimistične najave Nijemaca, električan model naručilo već 20.000 kupaca

Brojka samo raste, a za sad je već 20.000 kupaca naručilo EQA od veljače. Kod nas je početna cijena za ovaj model 426.000 kuna…

Nakon već uspješno predstavljenog EQA 250 sa 140 kW i pogonom na prednje kotače, sada su dostupna dva snažna i učinkovita modela s pogonom na sve kotače u obliku EQA 300 4MATIC (168 kW) i EQA 350 4MATIC (215 kW). Modeli koji imaju domet prema NEDC-u 493 kilometara, a prema WLTP-u 400-426, odnosno 409-432 kilometara. Oba modela s pogonom na sve kotače sada se mogu i naručiti. Kasnije tijekom godine slijedi verzija s posebno velikim dosegom.

EQA predstavlja ulaz u potpuno električni svijet vozila Mercedes-EQ programa. Cijene počinju od 426.000 i 452.000 kuna. Bogat asortiman standardne opreme za EQA 300 4MATIC i EQA 350 4MATIC uključuje LED High Performance prednja svjetla s automatskim dugim snopom, EASY-PACK vrata prtljažnika s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčne aluminijske naplatke, ambijentalno osvjetljenje u 64 boje, dvostruki držač za čaše, luksuzna sjedala s četverosmjerno podesivom lumbalnom potporom, kamera za vožnju unatrag za bolji pregled i praktičnost pri manevriranju i višenamjenski sportski upravljač u koži. Također su standardno uključeni intuitivni info-sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i sustav za navigaciju s električnom inteligencijom.

Mercedes je značajno smanjio složenost logike proizvoda za EQA. Umjesto da se moraju odlučiti između preko 100 pojedinačnih opcija, kupci imaju na raspolaganju tri unaprijed konfigurirana paketa s praktičnom orijentacijom:

Paket Advanced (16.524kn + PDV, uključen u Edition 1) dodaje niz značajki udobnosti i sigurnosti serijskoj specifikaciji za EQA. U unutrašnjosti se dva 10,25-inčna zaslona stapaju u širokozaslonski kokpit. Vozača podržavaju Blind Spot Assist, paket zrcala i parking paket s kamerom za vožnju unatrag.

EQA je opcijski dostupan u izvedbi Electric Art (6.044 kn + PDV) specifičnoj za Mercedes-EQ. Istaknute boje u sofisticiranom ružičastom zlatu ukrašavaju presvlake i otvore za zrak, dok je element obloge ispred suvozača osvjetljen. Linija opreme također uključuje posebne 18-inčne naplatke od lakih legura. Paket Edition 1, temeljen na AMG Line izvedbi, dostupan je u prvoj godini modela I stoji 54.776kn + PDV.

Na prednjoj osovini koristi se asinkroni električni stroj. El. stroj, prijenos s fiksnim omjerom i diferencijalom, rashladni sustav i energetska elektronika čine visoko integriranu, vrlo kompaktnu jedinicu – električni pogonski sklop (eATS).

Uz to, EQA 300 4MATIC i EQA 350 4MATIC imaju električni pogon i na stražnjoj osovini s novorazvijenim sinkronim električnim strojem s trajnom pobudom, izuzetno kompaktnog dizajna. U trajno pobuđenom sinkronom el. stroju rotor izmjeničnog stroja opremljen je trajnim magnetima. Magneti – a time i rotor – prate rotirajuće polje izmjenične struje u namotima statora. Za el. stroj se kaže da je sinkron jer se rotor okreće istom brzinom kao i magnetsko polje statora. Frekvencija je prilagođena brzini koju vozač zahtijeva putem pretvarača frekvencije energetske elektronike. Prednosti ovog dizajna uključuju veliku gustoću snage, visoku učinkovitost i visoku konzistentnost.

U 4MATIC izvedbi, potreba za snagom između prednje i stražnje osovine inteligentno se kontrolira 100 puta u sekundi, ovisno o situaciji u vožnji. Filozofija Mercedes-EQ-a je optimizirati potrošnju korištenjem stražnjeg električnog stroja što je češće moguće, dok asinkroni el. stroj na prednjoj osovini stvara samo minimalne gubitke uzrokovane trenjem pri radu u režimu djelomičnog opterećenja.

Foto: Daimler

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin