MANJI I UČINKOVITIJI OD E-TRON

Audi Q6 e-tron (2022.): prvi SUV iz Ingolstadta na novoj električnoj platformi

Foto: Audi
Foto: Audi

Audi Q6 e-tron dugačak 470 cm prvi je model na novoj platformi PPE (Premium Platform Electric), koristi 800 V tehnologiju i raspolagat će snagom od 350 kW za izvrsne performanse (5,8 s i 200 km/h) te doseg do 585 km…

Iz Ingolstadta stiže najava serije modela, koji ujedinjuju traženu koncepciju s električnim pogonom i SUV/Crossover izvedbom. Ns jesen se očekuje Audi Q6 e-tron, električni SUV srednje klase, s električnim pogonom, prvi napravljen na specijaliziranoj platformi za električni pogon PPE (Premium Planform Electric). Naime, za razliku od za klasu većeg SUV modela Audi e-tron, dugačkog 4,90 m, napravljenom na klasičnoj platformi prilagođenoj za električni pogon, MLB evo, Audi Q6 e-tron će koristiti platformu specijalno napravljenu i prilagođenu za električni pogon.

Paket litij-ionskih baterija kapaciteta 71 kWh ugrađen je u sklopu programirane podnice od čelika ultravisoke čvrstoće UHTS, s ojačanjima od ugljičnog kompozita, po istoj će formuli biti napravljena i noseća konstrukcija, a vrata, haube i krov će biti od aluminija. To će omogućiti veću čvrstoću uz manju masu i bolje iskorištenje prostora te će se postići bolji omjer kapaciteta baterije i ukupne mase te prostranost kabine, na razini 20 cm dužem modela.

U opciji će biti tri paketa snage, do 350 kW, što će osigurati uzbudljive performanse, ubrzanje do stotke za 5,8 sekundi i najveću brzinu od 200 km/h i doseg po WLTP ciklusu do 585 km. Uz sve to osigurat će se veća dinamičnost i bolja vozna svojstva od većeg i masivnijeg modela e-tron, naravno i veći doseg. U Ingolstadtu najavljuju novi električni uzlet.