NAJAVA NOVE GENERACIJE SERIJE 5

BMW i5 prolazi kroz završnu test fazu, premijera 24. svibnja!

Proces razvoja serijske proizvodnje za prvi ikada BMW i5 ulazi u “foto finish” fazu…

Samo nekoliko tjedana prije svjetske premijere automobila, jasno je da će potpuno električna verzija novog BMW serije 5 pružiti izvanredno iskustvo vožnje – baš kao i sve druge varijante. Nijemci intenzivno rade upravo na segmentu podešavanja vozila. Inovativno upravljanje vertikalnom dinamikom podiže ravnotežu sportske moći i udobnosti vožnje po kojoj je BMW serije 5 uvijek bio poznat na još višu razinu. A sposobnost automatizirane vožnje automobila također je prevedena u novu dimenziju s Highway Assistant-om, koji kontrolira udaljenost do vozila ispred, vrši prilagodbe upravljača i po prvi put mijenja vozne trake putem aktivacije očiju.

Tijekom više od godinu dana, BMW i5 dogovorio je bogato raznolik program testiranja – od snijegom prekrivenih i zaleđenih površina zimskog ispitnog centra u Arjeplogu u Švedskoj do regija koje nude ekstremne vrućine i suhe uvjete, u gradskoj vožnji i na seoskim cestama, na autocestama i ručno odabranim testnim stazama. Rad na finom podešavanju za sve komponente uključene u iskustvo vožnje zatim je obavljen na poligonima BMW Grupe, u Miramasa, u južnoj Francuskoj. To je uključivalo osiguravanje integriranog kruga grijanja i hlađenja s funkcijom dizalice topline za pogonski sustav, visokonaponsku bateriju i unutrašnjost BMW i5 koji se mogu kontrolirati prema potrebi u svakom trenutku. Sposobnost prediktivnog upravljanja toplinom visokonaponske baterije utire put brzom i učinkovitom punjenju na DC stanicama za brzo punjenje.

Fleksibilna tehnologija pogonskog sustava koju nudi nova gama BMW serije 5 – koja kupcima sada daje izbor između klasičnih motora s unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridnih rješenja i potpuno električnih pogonskih sustava – dovodi do širokih varijacija u težini vozila. Imajući ovo na umu, ugađanje šasije specifično za model, od slučaja do slučaja i odgovarajuća primjena svih kontrolnih sustava pružaju prepoznatljivi BMW užitak u vožnji, bez obzira na uključeni način vožnje.

Kao top izvedba, BMW i5 M60 xDrive standardno je opremljen prilagodljivim ovjesom. Ovaj sustav ovjesa također se može specificirati kao opcija za BMW i5 eDrive40. Zahvaljujući inovativnom obliku BMW Vertical Dynamics Managementa, nudi osjetno povećanje sportskih performansi u kombinaciji s razinom udobnosti vožnje koja također predstavlja jasan korak naprijed u odnosu na prethodnika.

Foto: BMW

Autor

Preporučeni sadržaj