A NAGRADA IDE...

Dizelaši, benzinci ili hibridne izvedbe, veliko istraživanje otkriva najmanje kvarljiva vozila

Neki će reći kako je ovo očekivan rezultat, ali mizernih 3 posto vlasnika hibrida trebalo pomoć mehaničara zbog kvara prošle godine…

Titula najmanje kvarljivih izvedbi ide… Which?, britanski potrošački portal proveo je veliko istraživanje o kvaliteti raznih vrsta automobila. Koji su automobili najpouzdaniji, a koji se najviše kvare – hibridi, benzinci, dizelaši ili plug-in hibridi?

Portal je prikupio informacije od čak 55.000 vozača, vlasnika automobila, te je došao da podatka da je samo 3 posto vlasnika hibrida trebalo pomoć mehaničara zbog kvara prošle godine (2019.). To hibride (benzinski i elektromotor) katapultira na vrh kao najkvalitetnije automobile.

Kakva je situacija s ostalima? 6% vozača benzinskih automobila požalilo se mehaničarima na neki kvar, odnosno 10% vozača dizelskih automobila i električnih automobila te čak 16% vlasnika plug-in hibrida.

Kako objasniti pobjedu hibrida koji se na prvi pogled čine kompleksnijim od (samo) benzinskih modela? Tu je benzinski motor, elektromotor te baterija! No, s druge strane hibridi imaju i mnogo jednostavniju konfiguraciju s bestupanjskim mjenjačima, CVT uz koje nema kvačila, odnosno ovaj mjenjač ne odvaja brzine, a to je recept za manje kvarova. Također, uključivanje elektromotora i vožnja samo na struju smanjuje opterećenje benzinskog motora.

Najkompleksniji dijelovi hibrida su inverter (pretvarač struje od istosmjernih baterija do izmjeničnog motora) i, naravno, softver koji brine da svi dijelovi funkcioniraju kao ‘podmazani’. Možda je ipak glavna razlika u dugogodišnjem iskustvu, a to Toyota i primjerice Honda konačno naplaćuju, jer Japanci već puna dva desetljeća proizvode hibride. Iskustva i znanja ne manjka, a kvaliteta nije nikada ni bila sporna…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin