29. kolovoza 1885. patentiran prvi motocikl

134. godišnjica: Daimlerov i Maybachov motorizirani dvokotač stabilnost je održavao preko dva pomoćna kotačića, što nije u duhu kasnijeg razvoja vrste, no zapravo nije ni bio zamišljen kao produkcijsko prijevozno sredstvo…

Danas na svijetu prometuje oko 250 milijuna motocikala, što je možda i pesimistična procjena jer je samo jedan model, Honda Super Cub, proizveden u već više od 60 milijuna primjeraka od 1958. do danas, te je riječ o najrasprostranjenijem vozilu s pogonom na fosilna goriva u povijesti čovječanstva.No jedno je izvjesno, pradjed svih motocikala je Petroleum Reitwagen, kojeg su Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach složili u Bad Cannstattu, na današnji dan prije 134 godine. Iako je i ranije bilo parnim strojem pogonjenih dvokolica, tek je ovaj projekt zaživio i inspirirao serijsku proizvodnju motocikala, prvo u Njemačkoj, a ubrzo potom i u drugim zemljama diljem svijeta.

Daimlerov i Maybachov motocikl održavao je stabilnost preko dva manja pomoćna kotačića, što baš i nije u duhu kasnijeg razvoja vrste, no zapravo nije ni bio zamišljen kao produkcijsko prijevozno sredstvo. Osnovna intencija bili su daljnji testovi motora s unutarnjim sagorijevanjem, koji je trebao pogoniti motornu kočiju, odnosno automobil, kojeg će Daimler i zgotoviti već sljedeće godine. U prilog tezi kako je motocikl bio samo nusproizvod govori i to što se Daimler koncentrirao na proizvodnju automobila, dok su se dvokolicama na serijskoj bazi prvi pozabavili Hildebrand & Wolfmüller 1894. godine.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo