LOŠA RAČUNICA

GMC Hummer EV i priča s punjača, punjenje strujom kao puni tank benzina

-

Portal InsideEV odradio je jedno jako zanimljivo testiranje. U glavnoj ulozi bio je novi Hummer…

Električni, potpuno novi Hummer tek je od nedavno dostupan kod američkih trgovaca. Do sad isporučeni primjerci, broje se na prste jedne ruke i radi se o prvim edicijama modela uopće. Stoga je logično da testova gotovo da i nema. Ipak, ekipa iz InsideEV dala si je truda i stavila na iskušenje jedan primjerak.

Zašto je ova priča tako zanimljiva? Dovoljno je reći kako će vas punjenje GMC Hummer EV stajati skuplje od bilo kojeg drugog serijskog električnog vozila na današnjem tržištu. Međutim, to je zato što ima masivan paket baterija. S ovim sigurno nisu “otkrili Ameriku”.

Zanimljiva je ponajviše zbog videa, koji je sastavio kolega Kyle Conner iz Out of Spec Reviews, koji je računao i donio izvještaj ‘s terena’ koja je cijena punjenja ove grdosije od 0 do 100 posto.

GMC Hummer EV Edition 1 ima bateriju koja je veća od 200 kWh (prema tvorničkim podacima 212.7 kWh), što je jedno od najvećih u industriji. Zapravo, većina modela danas je na trećini kapciteta od onog kojim barata američki div.

Električni Hummer ne boji se konkurencije, jer Ford F-150 Lightning nudi dvije veličine baterije, jednu od oko 100 kWh i jednu od oko 130 kWh. U međuvremenu, Rivian R1T nudi pakete baterija od 105 kWh, 135 kWh i 180 kWh. Ovo je samo slikovito da dobijete uvid koliko je Hummer iznad…

Kyle je tako u videu prikazao kako izgleda punjenje. Stigao je na punjač za brzo punjenje istosmjernom strujom s “praznim” Hummer EV kako bi ga napunio do kraja.

Punjenje je trajalo oko 2,5 sata. Sesija Electrify America naplatila je Kyleu 224 kWh oko 100 USD bez poreza i naknada. Međutim, postoje različite razine cijena i pogodnosti članstva, što će vam uštedjeti nešto novca.

Kyle je također napravio kalkulaciju, koliko bi vlasnika ovog modela moglo stajati punjenje kod kuće. Najbolje bi prošli oni koji žive u Coloradu, tamo bi platio sasvim prihvatljivih – 16 dolara!

Bez obzira na sve, Hummer ostaje i dalje u sferi ekstrema…

Foto: InsideEV (screenshot)

Autor