ARISTOKRATSKA JURILICA NA STRUJU

Hispano Suiza Carmen, reinkarnacija ikone po formuli ‘karbon+struja’, s 1005 KS

Fantastična izvedba aristokratske jurilice Hispano Suiza, s dva elektromotora po 370 kW i, za ‘strujnu’ verziju, mase samo 1690 kg, do stotke katapultira za 2,9 s, postiže limitiranih 250 km/h, a doseg po WLTP-u 400 km…

Mnogi, nažalost, ne znaju da je španjolska tvrtka Hispano Suiza, koju je utemeljio švicarski inženjer Marc Birkigt, poznatoj po maskoti rode u letu, na haubi, u prvim desetljećima 20. stoljeća bila uglednija i nego Rolls-Royce.

Osim po ‘kraljevskim’ luksuznim automobilima, poznata je i po najboljim avionskim motorima u prvoj fazi zrakoplovstva. Rolls-Royce Phantom III je 1937. stajao 1900 funti, a Hispano-Suiza Type 68 čak 2500!

Nažalost težnja za savršenstvom u svakom pogledu doveo je do bankrota u vihoru II.svjetskog rata. Bilo je dosta pokušaja oživljavanja legende, posljednji na aktualnom salonu u Ženevi.

Luksuzni sportski coupe Hispano Suiza Carmen, sa stilom inspiriranim modelima iz 1930-ih zanimljiv je, što su tvorci shvatili tri bitne stvari.

Prvo je da moraju zadržati izvorni oblik, drugo postići nizak otpor zraka i treće razmjerno malu masu, jer to je preduvjet za dobar doseg, smanjenje potrošnje energije i ostvarenje sportskih performansi.

Ispunjenje prva dva uvjeta vide se već na slikama.Koeficijent otpora zraka od 0,325 (koji je teže postići nego kod limuzina, o čemu više uskoro) niži je nego kod Ferrarija F12 i Koenigsegg Agere RS. Razmjerno mala masa (1690 kg), dok su  Panamera Turbo S E-Hybrid i  Tesla Model S 2,5-tonci.

Tajna novog  modela Hispano Suize je u pogonskoj koncepciji i izvedbi. Prvo, odustali su od zahtjevne koncepcije 4×4 te se pokreće s dva AC elektromotora snage 370  kW svaki , koji svako posebno (dakle bez središnjeg diferencijala) pokreće stražnje kotače.

Postignute su izvrsne performanse. Ukupnih 1005 KS omogućavaju ubrzanje do stotke od 2,9 s i najveću brzinu od oko 350 km/h. Radi uštede energije i povećanja dosega, ‘špica’ je elektronički limitirana na 250 km/h.

Sve je ostalo super-luksuzno i hi-tech, a kokpitom dominira 10,1-inčni dodirni  ekran. Tvrtka Hispano Suiza Cars iz Barcelone planira proizvesti 19 primjeraka po cijeni od 1,5 milijuna primjeraka.

Hispano Suiza Carmen performanse je potvrdila u rujnu 2020. na stazi Le Mans te će uskoro privi bogati kupci doći po svoje primjerke…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin