KIA STINGER

Kia Stinger u osvježenom izdanju stiže do kraja ove godine, nudi nove motore i mnoštvo sigurnosne opreme

Kia je upravo predstavila nešto više podataka o unaprijeđenom Stingeru iz kojih je vidljivo da je ova sportska limuzina doživjela osjetna poboljšanja s kojima je učvrstila svoj gran turismo karakter…

Pored osvježenog dizajna je unaprijeđeni Kia Stinger dobio i Kijine najnovije pomoćne i
sigurnosne sustave, kao i nekoliko promjena u kabini za više prostora i udobnosti.
“Stinger i dalje postavlja standarde kod Kije, skoro desetljeće od 2011. i prvog predstavljanja konceptnog vozila Kia GT. Još uvijek je Stinger auto fokusiran na užitak u vožnji, koji je sposoban prelaziti velike udaljensoti udobno i sa stilom,” rekao je Thomas Schemera, voditelj odjela za razvoj proizvoda. “Unaprijeđeni model nastao je na Stingerovom renomiranom grand touring karakteru, s osvježenim dizajnom, novim motorima i tehnologijama, kao i većom praktičnošću što će povećati njegovu privlačnost širom svijeta.”

Unaprijeđeni Kia Stinger ujesen će biti lansiran u Južnoj Koreji, a do kraja godine očekuju ga u ostatku svijeta. Poboljšani Stinger pruža obogaćenu ponudu turbo benzinskih motora, koji se mogu pohvaliti dobrim ubrzanjem i brzim odazivom na vozačeve inpute, dok ujedno nude prefinjeno grand touring iskustvo u dugim vožnjama.

Američki kupci Stingera ekskluzivno će imati u ponudi i novi motor i to ‘Smartstream’ 2.5 TGDi motor snage 304 KS pri 5.800 okr./min. Najveći okretni moment novog 4-cilindraša od 422 Nm raspoloživ je između 1.650 i 4.000 okretaja na minutu, što znači da vozači lagano održavaju brzinu u svim uvjetima vožnje. Najsnažniji motor u Stingerovoj motornoj ponudi – 3,3-litreni T-GDI twin-turbo 6-cilindraš iz Kijine motorne obitelji Lambda – ostaje neizmijenjen. Može se pohvaliti najvećom snagom od 370 KS pri 6.000 okr./min i okretnim momentom od 510 Nm u rasponu od 1.300 do 4.500 okr./min. 2,0-liteni turbo benzinski 4-cilindrični Theta motor, koji je kod Stingera još od 2017., praktično je nepromijenjen, što znači da je njegova najveća snaga 255 KS pri 6.200 okr./min, dok je najveći okretni moment od 353 Nm između 1.400 i 4.000 okr./min.

Sva tri motora prenose snagu do kotača preko uglađenog 8-stupanjskog automatika, koji je
odlično usklađen s gran turismo karakterom. U središtu Stingerove osvježene kabine je unaprijeđeni zaslon na dodir s infotainment sustavom koji s novom funkcionalnošću zadovoljava visoka očekivanja kupaca. Ovisno od tržištu Stinger će od sada opcijski nuditi novi 10,25-inčni zaslon na dodir. Bluetooth multi-povezivost korisnicima omogućava povezivost dva uređaja istovremeno – jednog za handsfree telefoniranje i upotrebu multimedije, a drugog samo za upotrebu medija. Napredni, fleksibilan i djeljiv zaslon korisnicima omogućava istovremenu kontrolu ili praćenje različitih funkcija vozila. Sustav standardno omogućava upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto, s glasovnim upravljanjem većine funkcija, kao što su npr. grijanje i hlađenje, audio uređaj i navigacija.

Umjesto prijašnjeg 7,0-inčnog sada je tu 8,0-inčni zaslon na dodir, koji omogućava
povezivost preko platformi Android Auto i Apple CarPlay.
Vozači ovisno o opremi vozila mogu birati između dvije instrument ploče. Dosadašnji
standardni 3,5-inčni mono-TFT zamijenio je 4,2-inčni kolor TFT LCD zaslon, koji vozaču nudi bolju vidljivost i prikazuje širi izbor informacija. Pored toga na raspolaganju je i potpuno digitalni visokorezolucijski 7,0-inčni ‘Supervision’ mjerač – kolor zaslon sa živahnom grafikom za različite načine vožnje koji vozaču nudi kristalno čiste informacije.

Unaprijeđeni Stinger donosi nova pomagala za povezivost vozila koja povećavaju udobnost
svih putnika u vozilu. Ovisno o tržištu i opremljenosti vozila među ove tehnologije spada
daljinsko paljenje motora (Remote Engine Start) koje vlasnicima Stingera omogućava
daljinsko paljenje motora upotrebom pametnog ključa.

Na određenim tržištima će se pomoću Kijine aplikacije UVO daljinski predaktivirati grijanje i
hlađenje sjedala kako bi se prije ulaska u vozilo u kabini napravilo ugodno ozračje i izbjeglo
neugodno sjedenje na vrućem ili hladnom sjedalu.

Poboljšani Kia Stinger ima iste pomoćne sustave ADAS (Advanced Driver Assistance
Systems) kao prije, a dobio je nekoliko novih pomagala i nadgradnji, koji pružaju još veću
zaštitu vozaču, suputnicima i ostalim sudionicima u prometu. U skladu s tim, Stinger će na raspolaganju imati inteligentnu asistenciju kod ograničenja brzine (ISLA), koja se temelji na prepoznavanju prometnih znakova, novi radarski tempomat (NSCC), Lane Following Assist (LFA) te Rear Occupant Alert (ROA).

Novi Stinger na tržište u Europi stiže do kraja ove godine.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo