KOJEG BENZINSKOG VOLKSWAGEN POLA IZABRATI – 1.2 ILI 1.4

Namjeravam kupiti novi Volkswagen Polo za potrebe gradske vožnje. Nude se dva benzinska motora: 3-cilindrični sa 51 kW (70 KS) te 4-cilindrični 63 kW (85 KS). Razlika u cijeni je 600 eura. Je li ta razlika opravdana te što uzeti?

Andro L.

Između ta dva motora izabrao bih 1.2, ali prije oba koja ste naveli, za potrebe gradske vožnje izabrao bih najjeftijiji Polo koji se može kupiti, dakle s motorom 1.2 sa 60 KS. Radi se o istom motoru kao 1.2 sa 70 KS i u normalnoj vožnji nema osjetne razlike. A jeftiniji je i ima znatno niža davanja. Ima također dva bregasta vratila i 12 ventila, za razliku od motora 1.2 sa 60 KS, koji se ugrađuje u Fabiju, s jednim bregastim vratilom i šest ventila.

Ne samo da upadate u klasu obveznog osiguranja do 44 kW, nego i godišnji porez (onaj koji u kuverti stiže na kućnu adresu pri kraju godine) upola je manji, što nije zanemarivo. Naime, obračunava se u dvije kategorije: do 50 kW i preko 50 kW i sa 51 kW ćete platiti kao za veliki auto. Uz to je i štedljiv.

Upravo je velika je prednost Pola, što ima i motor od 60 KS, jer iznenađujuće dobro ide za te konje, posebice ako se gume napušu na tlak za puno opterećenje i koristi 100-oktanski benzin (na tome se dobiva jedan do dva konja, a motor bolje radi). Za Polo taj je motor prava mjera, a možete ići i na duži put, jer bez osjetnijeg napore održava 130-140 km/h.

dr. Željko Marušić

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo