DOKTORE POMOZITE

Može li se DPF/FAP oprati vodom pod tlakom?

Može se oprati vrućom vodom ako je u pitanju samo manje začepljenje. Ako se dugo vozilo sa začepljenim filtrom, dolazi do visokih temperatura koje trajno oštete DPF/FAP filtar te ga se treba profesionalno očistiti, a u težim slučajevima zamijeniti….

PITANJE ČITATELJA

Može li se DPF/FAP filter oprati vodom pod tlakom? Navodno je od keramike i periv je vodom pod tlakom? Može li motornastaviti normalno funkcionirati bez njega?

ODGOVOR DOKTORA

Filter se može oprati vrućom vodom ako je u pitanju samo manje začepljenje. Ako se dugo vozilo sa začepljenim filtrom dolazi do visokih temperatura koje trajno oštete DPF/FAP filtar te ga se treba profesionalno očistiti, a u težim slučajevima zamijeniti.

Ako se filtar čestice čađe samo fizički ukloni to nije dovoljno da bi vozilo moglo normalno funkcionirati. Naime i dalje će se paliti lampica DPF/FAP (filtra čestica čađe) a kod puno vozila i kontrolna lampica motora.

Upravljačka računala suvremenih turbodizelaša prepoznaju da nedostaje filtar čestica čađe i javljaju grešku. U tom slučaju je potrebno prilagoditi software računala motora kao da je motor bez DPF/FAP.Postupak nije jednostavan i mogu ga napraviti u visokostručnom specijaliziranom servisu s iskustvom i potrebnim uređajima. Već 14 godina neprestano najčitaniji…

Autoportal No.1

Autor