NOVI ADUT IZ RÜSSELSHEIMA

Opel Grandland (2024.): drugom generacijom iskoračio u klasi, kao blagi i plug-in hibrid te električni

Opel Grandland je dobio New Edge dizajn i veće dimenzije  (4650 x 1905 x 1660), blagohibridna verzija se pokreće turbobenzincem 1.2 sa 130 KS, a električna verzija ima doseg 700 km

Opel Grandland crossover iz Rüsselsheima, sa sedam sjedala, na granici srednje klase (povećana verzija modela Opel Crossland), na tržištu je od 2017. te je nakon sedam godina došlo  vrijeme za potpuno novi model. Razvijen je pod kapom koncerna Stellantis, te je koncepciju promijenio u SUV, a koristi New Edge dizajn, kojeg je uvela nova Opel Astra.

S drugom generacijom, SUV, posebno zanimljiv obiteljima, sada ima potpuno novi izgled. Novi Opel Grandland se gradi u Eisenachu. Još uvijek trebamo pričekati službene informacije o cijenama,, ali se može očekivati osnovni model od 33.000 eura

Platforma Stellantis Architecture za vozila u segmentu kompaktnih i srednjih vozila (STLA Medium) čini osnovu za Opel Grandland (2024). Razvijen je s fokusom na električne automobile, ali se također može koristiti za blage i plug-in hibride.

Grandland može prijeći do 700 km isključivo električno i može se napuniti za manje od 30 minuta. Kad je riječ o tehničkim podacima, Opel se i dalje drži suzdržano, ali ako se uzme u obzir blizak odnos s Peugeotom E-3008, Grandland bi također trebao imati bateriju od 73 kWh (neto) i sustavnu snagu od 157 kW (210 KS).

Kao plug-in hibrid trebao bi moći voziti do 85 km na električni pogon. Osim toga, PHEV i Stromer koriste Opelovu tehnologiju šasije sa selektivnim podešavanjem amortizera kao u Astri GSe. Ako ne možete ili ne želite bez benzinske crpke, jednostavno odaberite 1,2-litreni turbo benzinski motor od 136 KS (100 kW). Ova je varijanta dostupna kao 48V blagi hibrid s novim elektrificiranim šest-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Nova platforma znači i povećanje dužine od dobrih 17 cm, što znači da se Opel Grandland (2024) sada proteže na 4,65 m (širina: 1905 mm, visina: 1660 mm). Po prvi put, Opel ima 3D Vizor s osvijetljenim Opel Flashom; Intelli-Lux Pixel HD prednja svjetla osiguravaju prilagodljivo osvjetljenje rute bez odsjaja. Opel se u potpunosti odrekao kromiranih elemenata, ali je krov kontrastne boje u odnosu na ostatak karoserije.

Povećanim dimenzijama Opel Grandland (2024) pogoduje prije svega unutrašnjosti, točnije putnicima straga koji dobivaju dva centimetra prostora za noge. Naslon prednjih sjedala nudi i dodatnu izbočinu za koljena za visoke osobe. Obujam prtljažnika je od 550 do 1641 l, a udubljenje na stražnjoj branici olakšava utovar.

Opel je kritiku kvalitete shvatio ozbiljno i izostao je bez sjajnog piano laka. Glavne postavke vrše se putem ravnog 16-inčnog zaslona. Bežična integracija putem Apple CarPlaya ili Android Auto bit će dostupna 2024. Kao što je tipično za Opel, uključena su i ergonomska sjedala AGR (kampanja za zdrava leđa) – po izboru čak i s funkcijama ventilacije i masaže.

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo