BRZINA, MOBITEL...

Policijska patrola tijekom vikenda utvrdila 4.225 prometnih prekršaja

Foto: MUP

Najčešće utvrđeni prekršaji: prekoračenje brzine kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, vožnja pod ujecajem alkohola i nepropisno korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom

I protekloga vikenda policija je poduzimala pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koji uzrokuju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama, a aktivnosti su posebno bile usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 05. do 07. travnja 2024. godine utvrdili su ukupno 4225 prekršaja od čega izdvajamo:

  • 1675 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
  • 501 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 282 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te
  • 206 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske (46 takvih prekršaja) dok su najveće koncentracije alkohola u količini od 3,97 g/kg izmjerene na području PU zagrebačke. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini s više od 50 godina (67 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 258 takvih prekršaja dok je najveća prekoračena brzina izmjerena na području PU ličko – senjske – 193 km/h.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU zagrebačke ( 84 takva prekršaja), gdje je utvrđen i najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje njih 40.

Recidivisti 
U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 8 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 8 teških prekršaja, od čega najviše:

  • nedopuštena koncentracija alkohola – 4,
  • upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 2 te
  • upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 2.

Iz tog razloga 4 vozača su zadržana u posebnim prostorijama, a protiv 4 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće 

Na cestama Republike Hrvatske u razdoblju od 05.04.2024. u 00,00 sati do 07.04.2024. u 24,00 sati dogodilo se 67 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 18 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Dogodila se jedna nesreća s poginulim osobama i 17 nesreća s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim prometnim nesrećama, dvije osobe su smrtno stradale, 17 je zadobilo teške, a dvije lake tjelesne ozljede. Ukupno je ozlijeđeno 77 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Policija stalno skreće pažnju na sve sudionike u prometu pozivanjem na pridržavaje prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo