NAJBRŽI PORSCHE SUV

Porsche Cayenne Turbo GT (2022.): najbrži SUV iz Zuffenhausena razvija 640 KS i juri do 100 km/h za 3,3 sekunde!

-

Porsche je danas pokazao najsnažniji Cayenne pod imenom Turbo GT…

Turbo GT ekskluzivno je dostupan isključivo u Cayenne Coupe inačici, a to je službeno najsnažniji SUV model iz Zuffenhausena. Ispod poklopca motora nalazi se 4,0-litreni twin-turbo benzinski V8 koji proizvodi 640 KS i 850 Nm. U usporedbi s motorom u Cayenne Turbo Coupe modelu, ovaj ima nove dijelove za radilicu, klipove, klipnjače i razvodni lanac. To mu je pomoglo da postigne sprint do ‘stotke’ u 3,3 sekunde.

Tu je i Tiptronic automatski mjenjač s osam brzina koji sjajno radi svoj posao izmjenjujući brzine neprimjetno, a ovjes je za 17 mm niži u odnosu na klasični Cayenne Coupe. Posebni ispušni sustav od titana s dvije ovalne cijevi postavljene gotovo pa na centru stražnjeg difuzora daju fantastičan zvuk.

Cayenne Turbo Coupe vozi na 22-inčnim kotačima, a ovaj model dobiva prilagođene gume Pirelli P Zero Corsa za bolje držanje na cesti. Trag prednjih kotača u odnosu na ‘standardni’ Cayenne Coupe širi za 1 cm, a keramičke kočnice dio su standardne opreme. Diskovi mjere 440 milimetara sprijeda i 410 milimetara straga kako bi ovu ‘grdosiju’ pravilno zaustavili.

Zanimljivo je kako je u ovom modelu novi rekord za SUV-ove postavio testni vozač Porschea Lars Kern, a trebalo mu je 7:38,925 minuta za 20,8 kilometara, što je oko 2,5 sekunde bolje od prethodnog rekordera – Audija RS Q8.

Interijer može ugostiti četvero ljudi, a sjedala imaju središnje dijelove u perforiranoj Alcantari s kontrastnim šavovima u Neodyme ili Artic Grey kombinaciji. Na svakom naslonu za glavu nalazi se natpis “Turbo GT”, dok su upravljač i obloga krova također presvučeni u Alcantaru. Cijena će biti poznata uskoro, a isporuke kreću početkom godine.

Autor: Juraj Kamber Grahovac

Autor