POTVRDA DOBROG POSLOVANJA

Porsche proizvodni pogon u Leipzigu dobio nagradu za ‘Tvornicu godine’

Foto: Porsche

Konzultantska tvrtka Kearney, u suradnji sa Süddeutscher Verlag Veranstaltungen i stručnim časopisom Produktion, proglasila je tvornicu Porsche u Leipzigu tvornicom godine.

Proizvodna lokacija tvorca sportskih automobila u Saskoj izašla osvojila je žiri stručnih sudaca kada su je posjetili prošle jeseni. Gotovo 100 tvornica iz cijelog svijeta predalo je ponude za renomiranu industrijsku nagradu.

Porsche implementira svoju viziju inteligentnog, povezanog pogona kroz pristup Smart Factory. Temelji se na učinkovitim procesima koji štede resurse – pametnim, štedljivim i zelenim načelima. Novi proces ‘braka’ u pogonu za montažu primjer je mješovite proizvodnje s visokim stupnjem složenosti. U Leipzigu je proces sklapanja dizajniran za maksimalnu fleksibilnost. Ovdje se automobili s tri različite vrste pogona – s unutarnjim izgaranjem, hibridnim i električnim – proizvode na jednoj tekućoj traci. Integriran je i nadzor baterije za električne automobile putem kamere, zajedno s automatskim mjernim sustavom za provjeru navoja vijaka.

Foto: Porsche

Još jedan primjer je i lakirnica. U prošlosti su slojeve boje provjeravali članovi tima, no sada to čini pametno rješenje sa znatno većom učinkovitošću – automatsko otkrivanje pogrešaka (AFE) u serijskoj je uporabi od 2023. U samo 70 sekundi dva robota skeniraju cijela vanjska površina karoserije automobila s uzorkom svjetlosnih traka. Oko 100.000 fotografija omogućuje im da pomoću odraza prepoznaju i najsitnije nepravilnosti. Na temelju rezultata, pet računala za obradu slike generiraju 3D vizualizaciju tijela koja vrlo brzo pokazuje radnicima mjesto i vrstu otkrivenih nepravilnosti.

Porsche ima za cilj smanjiti svoj utjecaj na okoliš što je više moguće. Jedan aspekt njegove vizije Zero Impact Factory je promicanje kružnog gospodarstva, bioraznolikosti i kvalitete zraka. Od 2017. godine tvornica u Leipzigu koristi samo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Proizvodnja u tvornici u Leipzigu CO₂ neutralna je od 2021. godine. Dio potrebne električne energije proizvodi sama tvornica, s četiri instalirana fotonaponska sustava za ukupnu snagu od oko 9,4 MWp (vršna megavata). Porsche radi na postizanju ugljično neutralnog statusa u cijelom lancu vrijednosti za svoje novoproizvedene automobile do 2030.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo