KORISNI SAVJETI

Pripremite svoje vozilo za sigurnu zimsku vožnju kako vas ne bi iznenadila nevolja na snijegu

-

Zimski uvjeti na cesti ne moraju vam praviti probleme: donosimo savjete kako najbolje pripremiti vaše vozilo za zimu

Čak i najiskusniji vozači slažu se kako je vožnja zimi po zaleđenim snježnim cestama zahtjevna. Budući da smo okruženi niskim temperaturama, poledicom i snijegom, krajnje je vrijeme da se pripremite za zimsku vožnju i izbjegnete moguće prometne nezgode na skliskim i mokrim cestama.

Ako već niste – prije ičeg drugog potrebno je, ne samo na pogonske kotače, već na sva četiri kotača, montirati zimske gume, a zakon jasno nalaže kako one moraju ostati do 15. travnja – čak i ako proljeće i sunce urane. Alternativno se mogu koristiti i ljetne gume, ali samo one s profilom dubine od minimalno četiri milimetra i uz pripremljene lance za pogonske kotače u prtljažniku. Zimske su gume po svom sastavu prilagođene niskim temperaturama, a njihov gazni sloj s velikim brojem lamela osmišljen je s namjerom da omogućuju bolji kontakt s podlogom.

Iako je postavljanje zimskih guma prvi korak ka sigurnijoj vožnji zimi, nemojte misliti kako tu prestaje priprema vozila za zimu. Sljedeći zadatak je provjeriti akumulator čiji se kapacitet smanjuje na niskim temperaturama pa on nema jednaku snagu kao i ljeti. Budući da je akumulator glavni izvor energije potrebne za pokretanje motora, treba provjeriti njegov napon i struju punjenja te zaštititi i očistiti njegove polove radi sprječavanja oksidacije.

Trebalo bi provjeriti i razinu antifriza u rashladnoj ćeliji budući da je ona ta koja štiti motor od smrzavanja. Bitno je da antifriz ne bude star te da ima odgovarajući stupanj otpornosti na niske temperature jer bi se u suprotnom mogao smrznuti što može prouzročiti pregrijavanje motora i pucanje njegovog bloka. Kako biste bili sigurni da je vaše vozilo spremno na zimske uvjete, ne smijete zaboraviti ni na sam motor. Jedino će motor u kojemu se svi procesi odvijaju nesmetano i optimalno moći pružiti idealnu vožnju u zimskim uvjetima.

Kako bi motor bio najučinkovitiji, bitno je da se uvjeti tijekom njegova rada što manje mijenjaju, a zimi je zbog niskih temperatura i većeg opterećenja motora te uvjete teže kontrolirati. Učinkovitim čišćenjem i zaštitom možete usporiti i gotovo u cijelosti izbjeći neželjene procese u motoru. Stoga je poželjno koristiti goriva posebno formulirana kako bi čistila i zaštitila površinu motora. Nova generacija visokokvalitetnih goriva Q Max pruža potpunu zaštitu motora zahvaljujući inteligentnim molekulama i tehnologijom čišćenja Dual Action Technology.

Radi se o jedinstvenom pristupu gdje se unikatnim i inteligentnim učinkom molekula postiže dvostruki učinak – čisti se talog s površine i istovremeno se površina štiti od nastanka novog taloga. Zaštitni učinak aditiva osigurat će zadržavanje adekvatne sposobnosti motora tijekom cijelog vremena njegova rada. Također, korištenje Q Max goriva osigurava smanjivanje emisija štetnih produkata izgaranja te smanjivanje potrošnje goriva, a poboljšava se pouzdanost rada motora te ekonomičnost vožnje. To znači postizanje uvjeta u kojima će se povećati snaga i odaziv motora te poboljšati pouzdanost djelovanja čime se povećava učinkovitost i ekonomičnost vožnje.

Našim savjetima za pripremu vozila i njegovog motora na zimske uvjete sigurno ćete postići sigurniju i efikasniju vožnju, a u isto vrijeme zaštiti svoj limeni ljubimac i osigurati optimalne uvjete vožnje i tijekom najvećih minusa. Opremljeni zimskim gumama zaputite se u najbliže Petrolovo prodajno mjesto na kojemu ćete pronaći njihova Q Max goriva poboljšana tehnologijom čišćenja Dual Action Technology te ćete tako moći nastaviti sva vaša zimska putovanja.

Autor