PREMIJERA

Renault Symbioz (2024.), novi SUV adut marke, veći od Captura, manji od Australa!

Foto: Renault

Symbioz se pridružuje ponosnoj liniji „vozila za život”, gotovo 60 godina nakon predstavljanja modela Renault 16 modernog, prostranog i funkcionalnog dizajna te 40 godina nakon revolucionarnog modela Espace, prilagodljivog vozila koje je moglo prevoziti sedam osoba iako je mjerilo tek 4,25 m dužine.

Kao pravi primjer „vozila za život”, Renault 16 dizajniran je da bi se isticao među konkurentima. Predstavljen je 1965. s posve novim stilom karoserije, s novim vratima za pristup prtljažniku. Svestraniji od svojih suvremenika, Renault 16 imao je klupu koja se mogla prilagoditi u položaj za dulja putovanja. Ispunjavao je zahtjeve obitelji kojima je trebao automobil koji pristaje njihovu životnom stilu, a istodobno ide ukorak s društvenim promjenama.

Foto: Renault

Symbioz je svestrano vozilo s najboljim tehnologijama C-segmenta koje Renault nudi, kompaktno i spremno odgovoriti na sve vaše potrebe.

Renault je otad nastavio uvoditi inovacije u obiteljske automobile koji prate ritam svog vremena. Tako je bilo i 1980-ih s modelom Espace, automobilom koji je započeo revoluciju s inovativnim „one-box” dizajnom i modularnim rasporedom. Devedesetih godina, Renault je to ponovio s modelom Scénic, prvim kompaktnim monovolumenom. Scénic je dizajniran tako da podsjeća na čahuru, a unutrašnjost je bila posvećena dobrobiti putnika.

Symbioz dijeli isti DNK. Njegov se prtljažnik i putnički prostor mogu prilagođavati svim potrebama obitelji, korisne tehnologije donose dodanu vrijednost, dok su kompaktne dimenzije idealne i za gradsku vožnju te ga sve to čini još jednim primjerom svestranog „vozila za život” koje odražava svoje doba. Symbioz krasi novi dizajnerski potpis marke Renault, a nastavlja se na nedavno predstavljene modele Scénic E-Tech electric i novi Captur.

Zahvaljujući spoju onog najboljeg iz Renault vozila C-segmenta kad je riječ o modularnom dizajnu, povezivosti i učinkovitosti, kao i stručnosti i inteligentnim rješenjima, Symbioz ispunjava najviše standarde za udobnost u vozilu na kratkim i dugim putovanjima. Stoga je idealan za različite skupine kupaca. Prije svega, riječ je o automobilu za obitelji koje žele više prostora te učinkovitiji, modularni i suvremeni dizajn. Savršen je i za poslovne korisnike koji žele elektrificirati svoju flotu, a opet zadržati ukupne troškove vlasništva na razumnoj razini. Symbioz je idealan izbor za obje kategorije kupaca, bez potreba za kompromisima.

Pozicioniran je između modela Captur i Austral te marki Renault omogućuje snažniju prisutnost na osnovnoj razini C-segmenta. Novi model dug je samo 4,41 m te se pridružuje ponudi E-Tech hibridnih modela koja već uključuje modele Mégane Conquest (4,57 m) i Austral (4,51 m) i proširuje ponudu E-Tech električnih modela u kojoj su već prisutni Mégane i Scénic E-Tech electric. Sve je to u skladu sa strategijom marke Renault – ispuniti sve zahtjeve kupaca tako što će osmisliti dvostruku ponudu s namjenskim platformama.

Symbioz je prepun najboljih tehnologija marke Renault. Opremljen je multimedijskim sustavom OpenR Link s ugrađenim Google uslugama, kao i zatamnjenim panoramskim krovom Solarbay. Inačica Iconic isporučuje se s 29 sustava za pomoć u vožnji nove generacije koji jamče optimalnu sigurnost i udobnost u vožnji.

Foto: Renault

Obujam prtljažnika do 624 litre, izuzetno izdašan za automobil ovih dimenzija, i modularni raspored s kliznom stražnjom klupom koja se preklapa u ravnu podnicu stavljaju Symbioz uz bok najboljima u klasi. Istovremeno je ipak kompaktan i okretan. Dizajniran za gradsku vožnju i obiteljski život, Symbioz je savršeno svestran.

Symbioz je novi obiteljski automobil prihvatljiv za okoliš i povoljan za upotrebu, a teži manje od 1500 kg. Opremljen je pogonskim sklopom E-Tech hybrid 145 te se nalazi među najboljima kad je riječ o potrošnji goriva i štetnim emisijama, zahvaljujući ekskluzivnoj i izuzetno učinkovitoj tehnologiji koja se kontinuirano unapređuje otkad je uvedena 2020.

Nakon modela Mégane Conquest, Mégane E-Tech electric, Austral i Scénic E-Tech electric, Symbioz upotpunjuje ponudu kompaktnih vozila Renault, kao posljednje vozilo u prodoru strategije Renaulution u C-segment.

Renault Symbioz ima uravnotežene proporcije, a veliki stražnji prevjes odgovara okomitom prednjem kraju. Dva su to aspekta koja odražavaju novi profinjen dizajnerski izričaj marke Renault.

Symbioz je izgrađen na proširenoj verziji platforme CMF-B upotrijebljenoj za Clio, Captur (B-segment) i Mégane Conquest (C-segment) te ima dobro uravnotežene proporcije. Čak i njegov stražnji prevjes koji jamči obilje prostora u prtljažniku pridonosi dobrom toku ukupnog dizajna. Stražnji kraj u skladu je sa suvremenim, odvažnim i povišenim vodoravnim poklopcem motora i okomitim linijama prednjeg kraja.

Isklesane linije, u skladu s novim dizajnerskim izričajem marke Renault, vidljive na prednjem i stražnjem kraju modela Symbioz uokviruju glatke i jednostavne linije bočnih stranica.

Novi logotip marke Renault prisutan je u raznim oblicima. Cijeli logotip nalazi se u središtu rešetke motora, na svjetlosnom potpisu okomito je podijeljen na dva dijela, a na masci hladnjaka pretvoren je u grafički uzorak.

Foto: Renault

Unutrašnjost zavidnih gabarita. Symbioz nudi izdašnu unutrašnjost čiji modularni raspored uključuje kliznu stražnju klupu i niz značajki koje pridonose udobnosti u unutrašnjosti, kao što su zatamnjeni panoramski krov Solarbay i električna vrata prtljažnika. Ovaj je svestran i multifunkcionalan automobil istodobno i životni prostor za cijelu obitelj.

Symbioz strukturu armaturne ploče dijeli s novim Capturom. Inačica Iconic uključuje posebnu završnu obradu s modernim i profinjenim materijalima. Završna obrada gornjeg dijela inačice Techno uključuje posebnu boju obloga mekih na dodir, dok inačicu esprit Alpine krasi gradacijski uzorak plave boje, a inačicu Iconic gradacijski uzorak s efektom brušenog aluminija. Donji dio na inačici esprit Alpine krase tehnološki napredne tekstilne obloge sportskog dizajna, dok je inačica Iconic obložena umjetnom kožom zrnate teksture (TEP) sa šavovima.

Symbioz je kompaktniji od većine vozila C-segmenta (4,41 m dužine i 1,79 m širine) i jamči okretne performanse bez kompromisa u pogledu prostora u unutrašnjosti ili utovarnog kapaciteta, što je jedna od njegovih glavnih prednosti. Symbioz je idealan za obiteljski život i gradsku vožnju.

Stražnja klupa dizajnirana je tako da se može pomaknuti 16 cm i stvoriti prostor za koljena od 221 mm za putnike u stražnjem dijelu, a u toj konfiguraciji još uvijek ima obujam prtljažnika od 492 litre. Kad na stražnjim sjedalima ne sjede odrasle osobe, klizna stražnja klupa može se pomaknuti prema naprijed kako bi se obujam prtljažnika povećao na 642 litre. Kad su, pak, stražnja sjedala posve preklopljena (omjer 60:40), obujam iznosi do 1582 litre. Prtljažnik nema prag pa je lako pristupiti ravnoj podnici i utovariti čak i najglomazniji teret. To je vrlo praktična konfiguracija za jedan obiteljski automobil.

Symbioz raspolaže s 24,7 litara prostora za pohranu raspoređenog po unutrašnjosti, uključujući i pretinac za rukavice obujma 7 litara. Za potrebe punjenja i povezivanja, u prednjem dijelu dostupne su dvije USB-C utičnice, a dodatne dvije smještene su u stražnjem dijelu vozila. Sve inačice (Techno, esprit Alpine i Iconic) serijski su opremljene i bežičnim punjačem pametnog telefona.

Multimedijski jako talentiran. Od inačice Techno naviše, Symbioz je opremljen multimedijskim sustavom OpenR Link s ugrađenim Google uslugama koji se temelji na operativnom sustavu Android Automotive 12. Podržava korisnike u svakodnevnom životu zahvaljujući uslugama prilagođenima njihovim potrebama za povezanošću. Pametne Google funkcije omogućuju sustavu OpenR Link da daje važne preporuke za navigaciju i ugođaj u unutrašnjosti vozila, ovisno o navikama vozača. OpenR Link postavlja standarde otkad je predstavljen u modelu Mégane E-Tech electric, a kompatibilan je s uslugama Android Auto i Apple CarPlay, za žično i bežično povezivanje. Njegov središnji 10,4-inčni okomiti dodirni zaslon (u svim inačicama) omogućuje vozačima i putnicima da iskoriste sve prednosti povezanog svijeta prepunog sadržaja i usluga.

Drugi zaslon veličine 10,3 inča usmjeren je prema vozaču i prikazuje podatke o vožnji. Veličina je slična onoj navigacijskog zaslona u boji.

Renault Symbioz opremljen je pogonskim sklopom E-Tech hybrid 145. Izuzetno je učinkovit i pristupačan za upotrebu te jamči udobnu i tihu električnu vožnju u gradskim sredinama, bez potrebe za punjenjem.

Za tehnologiju punog hibrida E-Tech podneseno je više od 150 patenata. Iskorištavanjem stručnosti Renaulta iz svijeta Formule 1, posebno kad je riječ o prikupljanju i regeneraciji energije kočenja, ona osigurava dinamične i učinkovite performanse. Serijsko-paralelna hibridna arhitektura kombinira dva električna motora (glavni električni motor snage 36 kW i visokonaponski elektropokretač-generator snage 18 kW) s 1,6-litrenim četverocilindarskim benzinskim motorom snage 69 kW (94 KS), pametnim dog-clutch mjenjačem s više načina rada i baterijom od 1,2 kWh.

Mjenjač ima četiri stupnja prijenosa za benzinski motor i dva stupnja prijenosa za glavni električni motor. Motor E-Tech full hybrid 145 može kombinirati snagu termičkog i električnog motora na do 14 različitih načina i tako povećati energetsku učinkovitost.

Symbioz se uvijek pokreće u električnom načinu rada i omogućuje vozačima da ostanu u posve električnom načinu rada do 80 % vremena u gradskoj vožnji, pri čemu se postiže ušteda od 40 % u odnosu na tradicionalni benzinski motor u istom ciklusu vožnje. Na autocesti, pogonski sklop omogućuje motoru s unutarnjim izgaranjem da izravno pokreće kotače, bez nepotrebne aktivacije električnih motora kao kod konvencionalnih hibridnih sustava. Ova Renault tehnologija omogućuje modelu Symbioz optimalnu potrošnju goriva na svim vrstama terena, a u ciklusu vožnje WLTP izračunana je potrošnja od 4,6 litara na 100 km.

Program Human First, pokrenut 2023., još je jedna potvrda Renault predanosti razvoju naprednih tehnologija koje poboljšavaju sigurnost vozača i putnika, ali i drugih sudionika u prometu u čitavom svijetu. Kako bi se postigao taj važan cilj, Symbioz nudi najbolje sustave pasivne i aktivne sigurnosti. Inačica Iconic opremljena je sa šest zračnih jastuka i 29 sustava za pomoć u vožnji nove generacije.

Među ostalim, tu su aktivna pomoć za vozača (autonomna vožnja druge razine) i inteligentna prilagodba brzine, kao neke od najnaprednijih značajki u segmentu.

Novi Symbioz u salonima očekujemo početkom jeseni…

Foto: Renault

DIMENZIJE I MASA – Renault Symbioz

Ukupna duljina:  4,413 m

Širina:  1,797 m

Visina:  1,575

Međuosovinski razmak:  2,638

Prednji prevjes:  892 mm

Stražnji prevjes:  890 mm

Razmak od tla: 169 mm

Masa: – 1500 kg

Obujam prtljažnika: do 624 L

MOTORI: E-TECH Hybrid 145 KS – 400 V

RAZINE OPREME: Evolution, Techno, Iconic, esprit Alpine

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo