NOVA TOYOTA BEV VOZILA

Toyota bZ4X (2022.) – SUV koncept nulte upravo predstavljen u Šangaju!

Toyota danas na salonu automobila u Šangaju predstavlja koncept Toyota bZ4X – prvog u nizu električnih vozila s baterijom i nula emisija plinova (BEV)…

Zanimljivo je kako do 2025. Toyota planira predstaviti 15 električnih vozila na baterije, uključujući 7 Toyota bZ modela.

Toyota bZ4X Concept, SUV je srednje veličine s pogonom na sve kotače, sastavni je dio Toyotinog prelaska od automobilske kompanije ka poslovanju posvećenom pružanju bolje mobilnosti za sve. ‘BZ’ je kratica za ‘Beyond Zero’, pojačavajući Toyotinu predanost ne samo postizanju nultih ugljičnih emisija i ugljične neutralnosti, već i širenju ostvarivanja novih koristi za okoliš, za pojedince i za društvo u cjelini.

Novi koncept Toyote bZ4X razvila je Toyota Motor Corporation u partnerstvu sa Subaru Corporation, oslanjajući se na specifične vještine i iskustvo svake tvrtke.

Vanjski dizajn Toyotinog bZ4X koncepta podrazumijeva velika očekivanja ljudi od vožnje električnim vozilom bez potrebe za kompromisom. Njegov cjelokupni oblik oživljava dinamičnost i korisnost: SUV ima karakterističan visoki položaj za vožnju, ali i čvrst stav na cesti. Karoseriju čine senzualne površine, u kombinaciji s preciznim i visokotehnološkim stilom.

Interijer priča zanimljivu priču. Prednja kabina dizajnirana je oko “pogonskog modula” koji vozaču daje osjećaj direktne povezanosti sa cestom i važnim informacijama. Nisko postavljena instrument tabla otvara panoramsku vidljivost i naglašava osjećaj prostora. Kontrole su grupirane oko središnje konzole, dizajnirane za lako prepoznavanje i upravljanje. Digitalni ekran instrumenata vozača postavljen je iznad upravljača, tako da je za registraciju podataka potrebno samo minimalno kretanje oka.

Očekuje se da će prodaja započeti oko sredine 2022. godine, a detalji o motorizaciji i baterijama stižu uskoro.

Autor