PRAVNI SAVJET

Udario sam psa lutalicu u gradu, tko plaća odštetu?

Ako pas nema vlasnika, s dobivenim izvidom štete od osiguratelja te računom popravka vozila, putem obrazloženog odštetnog zahtjeva, obratiti se Gradu Zagrebu, radi naknade štete…

PITANJE ČITATELJA

Na zagrebačkoj gradskoj aveniji udario sam psa lutalicu, kojeg sam usmrtio, a na vozilu je napravljena znatna materijalna šteta. Zvao sam policiju koja je napravila očevid i pozvala veterinara, koji je utvrdio da pas nema čip te mu se ne može odrediti vlasnik. Po završetku očevida policija me uputila da se obratim svom osiguratelju, radi popravka i nadoknade štete. To sam i učinio, ali osiguratelj mi odbija isplatiti odštetu…

ODGOVOR PRAVNOG STRUČNJAKA

Pri sudaru s nepoznatim psom, potrebno je pozvati policiju, koja će obaviti očevid i pozvati dežurnog veterinara radi očitovanja čipa, koji bi trebao imati svaki pas te utvrđivanja vlasništva nad psom, što se i u vašem slučaju dogodilo. Ako se utvrdi vlasnik psa, trebate mu se obratiti radi nadoknade štete.

Ako veterinar utvrdi da pas nema vlasnika, odnosno da se radi o psu lutalici, potrebno je s dobivenim izvidom štete od osiguratelja te eventualnim računom popravka vozila, putem obrazloženog odštetnog zahtjeva obratiti se Gradu Zagrebu, radi naknade štete.

To se temelji na činjenici što skupljanje, prevoženje i smještaj napuštenih i izgubljenih životinja osigurava ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba sukladno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama Grada Zagreba. Sukladno navedenoj odluci Grad Zagreb je odgovoran za takvu štetu.

Autor