DO 47 KM DOSEGA

Volkswagen Touareg eHybrid i Touareg R, poznata cijena za električnog diva iz Wolfsburga

Nulta stopa lokalnih emisija: plug-in hibridni modeli Touareg imaju doseg na potpuno električni pogon do 47 km. Kombinirani doseg iznosi do 810 km…

Snažni luksuzni SUV uz izlaznu snagu od 280 kW (sistemska snaga) može se konfigurirati u dvije varijante opreme – Atmosphere i Elegance.

Vrhunski plug-in hibridni model uvodi se na tržište kao sportska ekskluzivna verzija sa snagom od 340 kW (sistemska snaga) – za razvoj je zaslužan Volkswagen R.

Volkswagen dopunjuje svoju hibridnu ofenzivu te je Touareg od sada dostupan i u dvije različite plug-in hibridne verzije. Obje varijante karakteriziraju električni doseg do 47 kilometara (WLTP ciklus) i niska razina prosječne potrošnje. Ponuda SUV modela s elektromotorom i benzinskim motorom započinje novim modelom Touareg eHybrid sa sistemskom snagom od 280 kW (381 KS). Ova je verzija osmišljena za visoku razinu udobnosti tijekom vožnje te se može konfigurirati u dvije varijante opreme – Atmosphere i Elegance. Oni kojima su važnije sportske karakteristike i odgovarajuća sportska oprema odlučit će se za Touareg.

Uz 340 kW (462 KS) sistemske snage on je najsnažniji model kako unutar linije proizvoda tako i marke općenito.

Nudi visoku razinu udobnosti: Touareg R – najsnažniji model u liniji proizvoda Touareg eHybrid sada s plug-in hybridnom tehnologijom.

Obje plug-in hibridne verzije SUV modela s pogonom na sve kotače nude visoku razinu učinkovitosti, već poznate sveobuhvatne karakteristike modela Touareg i znatno povećan opseg serijske opreme. On obuhvaća 4-zonski automatski klima-uređaj, Innovision Cockpit s digitalnim instrumentima, vrhunski navigacijski sustav Discover Premium te panoramski pomični i podizni krov. Touareg R također je serijski opremljen interaktivnim IQ.LIGHT – LED matrix glavnim svjetlima.

Touareg eHybrid i Touareg R imaju velik doseg na električni pogon prema WLTP ciklusu od oko 47 kilometara i nisku razinu prosječne potrošnje. Za te je karakteristike zaslužna savršena interakcija između elektromotora i V6 benzinskog motora s turbopunjačem.

Plug-in hibridni modeli idealni su za uobičajen način upotrebe na koji su vozači naviknuti. Na primjer, u Njemačkoj je Savezno ministarstvo prijevoza i digitalne infrastrukture došlo do zaključka da je 99 % vožnji u najmnogoljudnijoj europskoj zemlji kraće od 100 kilometara. Za te se udaljenosti plug-in hibridni pogon s napunjenom baterijom (energetski sadržaj: neto 14,3 kWh, bruto 17,9 kWh) ističe po posebno niskoj potrošnji goriva i energije: 2,6 l/100 km i 24,2 kWh/100 km (Touareg eHybrid) te 2,7 l/100 km i 24,4 kWh/100 km (Touareg R) – sve su to vrijednosti prema WLTP ciklusu. Plug-in hibridni pogoni obaju modela Touareg također se odlikuju po iznimnom potencijalu na dugačkim putovanjima jer se baterija neprestano puni tijekom vožnje zahvaljujući rekuperaciji sile kočenja – drugim riječima, povratu energije tijekom kočenja. Ta je energija dovoljna kako bi Touareg eHybrid i Touareg R uvijek iznova mogli isključivati V6 motor tijekom usporavanja i na nizbrdicama da bi vozili u praznom hodu uz nultu stopu lokalnih emisija.

Kombinacija elektromotora i 6-cilindričnog motora usavršena je prediktivnom hibridnom strategijom modela. Oba modela Touareg upotrebljavaju GPS i podatke karti navigacijskog sustava kako bi također mogli ostvariti iznimno štedljive vrijednosti potrošnje tijekom srednje dugačkih i dugačkih vožnji. U tu svrhu SUV modeli sadrže podatke o ruti u hibridnom kontrolnom sustavu. Touareg eHybrid i Touareg R tako se odlikuju kombiniranim dosezima do 810 kilometara. Unatoč njihovoj izvanrednoj učinkovitosti, novi plug-in hibridni modeli i dalje su pravi snagatori kada je riječ o zahtjevnim zadacima – kao i svi modeli Touareg.

Oba modela Touareg eHybrid i Touareg R predviđeni su za najveće opterećenje prikolice od 3,5 t, što je vrlo visoka vrijednost za hibridne modele (moguće i za potpuno električnu vožnju). Uz tu svestranost – kojom se pokriva spektar od pravih off-road vozila preko luksuznih trkaćih automobila koji se mogu privremeno upotrebljavati kao vozila s nultom stopom emisija – novi plug-in hibridni modeli Touareg zauzimaju posebno mjesto među velikim SUV vozilima.

Touareg je jedno od najsuvremenijih vozila na svijetu u svojem segmentu. Na primjer, zahvaljujući sustavu Travel Assist on je prvi model marke Volkswagen koji pruža mogućnost vožnje s potporom do brzine od 250 km/h unutar granica sustava. Touareg tako ne reagira samo na vozila koja voze ispred, već i na ograničenja brzine te tijek ceste (zavoje, kružne tokove, raskrižja itd.). Također, Touareg je prvi model marke Volkswagen koji se može automatski uvesti u i izvesti iz parkirnog mjesta zahvaljujući potpori za parkiranje Park Assist s daljinskim upravljanjem putem aplikacije na smartphoneu. To je posebno atraktivna značajka za nove modele Touareg eHybrid i Touareg R jer potpora za parkiranje Park Assist s daljinskim upravljanjem ne funkcionira samo u kombinaciji s V6 benzinskim motorom, već i u potpuno električnom modusu E-MODE. Isto se odnosi na već poznatu funkciju potpore za manevriranje prikolicom Trailer Assist, koja uvelike olakšava vožnju unatrag s prikolicom.

Touareg eHybrid Atmosphere i Elegance startaju sa cijenom od 567.045 kuna, dok Touareg R kreće od 641.013 kuna.

foto: VW

Autor