BAŠ SU POSEBNI

Pagani Huayra Codalunga, savršenstvo u 5 primjeraka i proslava povijesti

Pagani Automobili predstavljaju najnoviju kreaciju Horacia Paganija po narudžbi – Huayra Codalunga…

Huayra Codalunga je ograničeno izdanje od samo pet vozila, proizvedeno u bliskoj suradnji s klijentima. Ispod elegantnog i vijugavog oblika lima krije se najsuvremenije Paganijevo umjetničko djelo. Odobren za cestovnu upotrebu u cijelom svijetu, cijena ovog novog hiperautomobila kreće se od 7 milijuna eura.

“Klijent nije netko tko samo jednom kupuje od vas. Pravi klijent se vraća uvijek iznova” – Horacio Pagani, osnivač i glavni dizajner, Pagani Automobili.

U 2018., dva kolekcionara Paganija zamolila su Horacia da proizvede verziju Pagani Huayra Coupéa s dugim repom, s idejom stvaranja elegantnog hiperautomobila čistog i modernog dizajna, modela koji bi se osjećao kao kod kuće na cestama, ali i bio prava atrakcija na izlaganjima na međunarodnim Concours događanjima.

Klijenti, koji su aktivno sudjelovali u razvoju projekta, izravno su se povezali s Pagani Grandi Complicazioni, rebrendiranim odjelom za posebne projekte, koji se usredotočuje na stvaranje jednokratnih i maloprodajnih vozila.

Iako je projekt ograničen na samo pet jedinica, značajni resursi su raspoređeni za stvaranje hiperautomobila koji bi bio u skladu s globalnim regulatornim zahtjevima i bio u potpunosti certificiran.

U skladu s Paganijevom filozofijom, Huayra Codalunga osmišljena je do najsitnijih detalja u skladu s kreativnim principima velikog polimata Leonarda da Vincija, nepresušnog izvora inspiracije, prema kojem umjetnost i znanost mogu postojati u savršenom skladu.

Trebale su dvije godine bliske suradnje s klijentom kako bi se finalizirao stilski koncept. Izrađena su dva modela, jedan u mjerilu 1:4, a drugi u punoj veličini, korišteni za posljednja razmatranja s klijentima i posljednja usavršavanja prije početka proizvodnje svih potrebnih komponenti.

“Svi Pagani projekti su rođeni iz vizija i snova, a neki od najpoznatijih i najekskluzivnijih Pagani automobila proizlaze iz vizije i snova klijenata. Godine 2009. to je dovelo do jednog od najpoznatijih modela Zonda – Zonda Cinque. Pagani Automobili je sposoban razviti ove projekte po narudžbi za pojedinačne klijente, slično kao i Coachbuilders iz 60-ih, ali u skladu s današnjim međunarodnim zahtjevima homologacije. Točnije, jedan od pet automobila bit će certificiran za američko tržište*. Pagani Grandi Complicazioni može isporučiti kvalitetu serijske proizvodnje za ultra-ekskluzivne komade.” Hannes Zanon – komercijalni direktor

“Manje je više”

“Odlučili smo koristiti jednostavan linearni stil Huayra Coupéa kao polazišnu točku. Huayra Codalunga smo učinili dužom i glatkijom, kao da ju je vjetar milovao i oblikovao, kako bismo dizajnirali linije koje su bile još elegantnije od coupea. Inspiraciju smo crpili iz dugih repova 1960-ih koji su se utrkivali u Le Mansu, koji su imali vrlo čiste linije. Huayra Codalunga sadrži vrlo malo bitnih elemenata; mi smo prije oduzeli nego dodali. Pojednostavljivanje nije nimalo jednostavno, a ovo vozilo je prije svega rezultat složene potrage za jednostavnim idejama.” rekao je Horacio Pagani.

Stražnji poklopac motora, koji ima površinu veću od 3,7 m2 i 360 mm duži od onog na Huayra Coupéu, krije mehaničko čudo – Pagani V12, koji u ovoj seriji može razviti 840 KS s 1.100 Nm okretnog momenta.

Nedostatak stražnjih rešetki stvara prostor za nesmetan pogled na Codalungin ispušni sustav, koji je izrađen od titana i teži samo 4,4 kg. Posebna keramička prevlaka upotpunjuje počast trkaćim automobilima Le Mansa, a simfonija koja izvire iz prepoznatljivih četiri ispušne cijevi odaje je počast strasti u automobilizmu.

Rad “oduzeti, a ne dodati” rezultirao je rekordnom masom od samo 1.280 kg i iznimno visokom aerodinamičkom učinkovitošću, uz pomoć oblika i dodatne duljine automobila. Četiri zakrilca s promjenjivim profilima predstavljaju najnoviji aktivni zrak

“Boje i materijali također podsjećaju na automobile iz 1960-ih. Boja s vanjske strane stapa se s elementima kokpita, dok strukturni dijelovi zadržavaju svoju vidljivu završnu obradu od karbonskih vlakana. Zanatski dodir također se može vidjeti na unutarnjim obradama s tkanom starom antilop kožom.” – Alberto Piccolo, dizajner koncepta i interijera, Pagani Automobili.

Na ovom posebnom modelu odabrano je korištenje neutralnih boja i polumat ili potpuno mat boja, kako bi se dočarale nijanse prošlosti i dočarala jednostavnost dizajna automobila. Ovaj koncept također igra temeljnu ulogu u unutrašnjosti, gdje su sjedala završena presvlakom od tkane kože/nubuka, a aluminijske komponente su obrađene iz jednog bloka. To podsjeća na ručne tehnike prošlosti i to je ono posebno što čine marku…

Foto: Pagani

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo